Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

3256
Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко
Снимка: БГНЕС

Поредицата от експлозии и отравяния в Европа, организирани от подразделение 29155 на руското военно разузнаване (ГРУ), е била координирана с помощта на семейство руски нелегални шпиони с чешко гражданство. Това установи независимият руски разследващ сайт The Insider, след като Чехия официално обяви, че ГРУ стои зад взривовете в оръжейни складове във Врбетице през 2014 г.

Още: Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Тази диверсия вече беше обвързана преди това от чешките власти с българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, който преживя опит за отравяне от руски агенти: Кой е командвал агентите, взривили оръжейни складове в Чехия с българска връзка: Украйна каза.

Кои са руските шпиони?

Николай и Елена Шапошникови се заселват в Чехия под прикритието на политически емигранти, след което купуват вила в Гърция. Тя е използвана от убийците от ГРУ като убежище.

Шапошникови са събирали информация за военни доставки за ГРУ и са им помагали да извършват саботажи като взривяването на складове за боеприпаси в Чехия и България и отравянето на Емилиян Гебрев, пише The Insider.

Чешките следователи наскоро са се заинтересували от шпионите, след което Николай Шапошников внезапно починал от сърдечен удар, а Елена обявила, че е преследвана заради руските си корени. Разследващата медия дори открива неѝн таен руски паспорт от серията на ГРУ.

Още: "Първата атака на Русия срещу НАТО": Хората, опитали да отровят Гебрев, са взривили складовете в България

Как са влезли в Чехия?

Изглежда, че това е историята на едно обикновено съветско семейство. Николай Шапошников е роден през 1961 г. в Северодвинск и става военен инженер. Три години воюва в Афганистан (1983-1986), а след това се жени за втори път - за киевчанката Елена, която тогава работи във Физическия институт в Баку. Елена е дъщеря на съветски офицер и също вече е разведена. През следващата година им се ражда дъщеря - Валерия. После Шапошников е пратен в Чехословакия. Когато през 1989 г. страната се отскубва от съветското влияние, той е изключен и порицан от командването си за „многократни кражби на бензин и акумулатори от армията“. Този недостатък в биографията му, истински или въображаем, ще се окаже много полезен само две години по-късно.

През 1990 г. е уволнен от военна служба и изпратен като резервист в Киев. Година по-късно, веднага след изтеглянето на съветските войски от независимата вече Украйна, Шапошников се завръща в Чехословакия, където се явява в полицейския участък в град Зволен и иска политическо убежище, представяйки изключването си от Комунистическата партия на СССР като доказателство за дисидентството си. И той, и съпругата му, и двете им деца получават политическо убежище.

След като Чешката република се отделя мирно от Словакия и става независима държава, семейството на самопровъзгласилите се дисиденти веднага подава молба за гражданство. Още на този етап те заблуждават държавата. Шапошников лъже, че е роден в семейство на чиновници и крие службата си в Афганистан. Освен това представя фалшив акт за раждане на сина на съпругата си Елена от първия ѝ брак, представяйки се за негов баща. Елена лъже, че е предала украинския си паспорт, след като е получила убежище през 1992 г. В действителност тя продължава да го използва, за да пътува до Русия и Украйна. След няколко отказа Шапошникови в крайна сметка получават чешко гражданство - в случая на Елена, с помощта на известен с корупцията си министър.

Луксозната вила, връзките с руски агенти и случаят "Гебрев"

В началото на новия век Николай Шапошников споделя знанията си за съветските оръжия с Петр Бернатик - бивш таен агент на чехословашката държавна сигурност (СТБ). След като Чехия става свободна пазарна икономика, Бернатик основава няколко компании за търговия с оръжие и наема бившите си командири от СТБ, включително бивш офицер от съветските окупационни сили.

Снимка: Шапошникови, TheInsider.ru

Най-голямата фирма на Бернатик за търговия с оръжие е групата Imex, значителна част от чиито клиенти се намират в региони на света, където все още се използват оръжия от съветската епоха и са необходими съответните боеприпаси. Шапошников е нещо като мениджър по развитието в компанията - той търси нови клиенти за Imex и консултира съществуващите. С течение на времето Шапошников привлича все повече и повече нови членове на семейството си в Imex - към 2014 г. и двете му деца работят в компанията. Съпругата му ръководи свой собствен бизнес, който официално не е свързан с бизнеса на съпруга ѝ - тя е собственик на компания, която внася чугун от бившите съветски републики. Въпреки това, както по-късно се оказва по време на полицейското разследване, тя е била изцяло ангажирана с дейността на Imex. Нещо повече, Елена активно е направлявала действията на съпруга си в пряка координация с началника на военно подразделение 29155 на ГРУ генерал Андрей Аверянов.

Още: Популярен руски източник посочи кой е организирал отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев

Въпреки скромните доходи на Николай Шапошников в Imex - около 650 долара месечно - той и Елена водят начин на живот на милионери и купуват недвижими имоти в Чехия и Гърция, разходите за които далеч надхвърлят доходите им. По-късно чешките разследващи научават, че Елена е притежавала офшорна компания с неизвестно предназначение, регистрирана на Маршаловите острови, и е контролирала две банкови сметки в Швейцария.

През 2009 г. Шапошникови купуват гигантска вила на живописния полуостров Халкидики в Гърция. Цената в нотариалния акт е 275 290 евро. Елена Шапошникова казва пред разследващите, че имотът бил купен с парите на родителите ѝ. Шапошникови се преместват във вилата, носеща името „Елена“, през 2010 г. и оттогава посещават Чехия само от време на време.

Оказва се, че те редовно давали вилата под наем - The Insider са открили това в платформи като Booking.com. Очевидно, основните гости на вилата не са били туристи, а членове на подразделение 29155 на ГРУ, които започнали редовно да летят до Солун веднага след като Шапошникови се установили в Гърция. Например командирът на военно подразделение 29155, генерал Аверянов, с когото Елена Шапошникова поддържала редовен контакт по електронна поща, се появява в Солун няколко пъти. Освен него в периода 2012-2018 г. поне четирима други членове на военно подразделение 29155 са летели до Солун и вероятно също са пребивавали във вила „Елена“. Някои от посещенията са съвпадали с мисиите на подразделението в региона. Например служителят на 29155 от ГРУ Алексей Капинос, когото Шапошников нарича пред чешките следователи „семеен приятел“, е летял до Солун на 25 април 2014 г. с дипломатически паспорт. Само ден по-рано трима негови колеги от военно подразделение 29155 пристигат в България и отравят Гебрев с бойно химическо вещество.

Още: Христо Грозев разказа къде са руските терористи, атакували НАТО чрез България

Гебрев разказва пред The Insider, че Шапошников се е запознал с него през 2012 г. и активно е настоявал за комуникация, въпреки че не са имали общи бизнес проекти.

Кораб "призрак" и взривени складове: ГРУ елиминира враговете

Чешките полицейски следователи установяват, че Елена Шапошникова е изпратила на генерал Аверянов по имейл важна информация за предстоящи оръжейни сделки, които съпругът ѝ е открил в рамките на работата си в Imex. В случаите, когато ГРУ решава, че доставките са вредни за военните интереси на Русия - например са насочени към Украйна, отдел 29155 използва тази информация, за да извършва саботажни операции срещу конкретните компании. Взривява складове с боеприпаси или организира отравянето на ръководителите на фирмите, както се случва например с Гебрев. Поне три пъти Шапошников - вероятно с помощта на изпълнителния директор на Imex - предоставя физически достъп до хранилища, управлявани от Imex, за да даде възможност на офицери от ГРУ да инсталират дистанционно управлявани детонатори.

Така през 2013 г. Шапошникова предоставя на Аверянов информация за планираните доставки на понтонни мостове и камиони "КрАЗ" за виетнамското министерство на отбраната. Защо сделката не се е харесала на ГРУ, не е ясно, но на 17 декември корабът, малко след като напуска българско пристанище, изключва транспондера си и изчезва безследно. Това събитие нарушава и вече планираните бъдещи доставки.

А през 2014 г. Шапошникови организират достъп на Аверянов до Мишкин и Чепига, за да могат двамата мъже с фалшиви паспорти на имената на „Руслан Табаров“ и „Николай Попа“ да посетят склада във Врбетице, където се съхраняват закупени от Гебрев снаряди. В деня на появата им в склад № 12 избухва мощна експлозия, при която загиват служителите Лудек Петрик и Вратислав Гавранек.

Още: Разследват чешкото президентство за умишлено унищожаване на доклада за взривовете във Врбетице

Шапошникови се оправдават пред разследващите, че нямали представа, че Капинос и Аверянов работели за ГРУ - те просто им били "семейни приятели". Двойката обвинява чешките власти, че са ги подложили на политическа атака заради руския им произход, и настоява, че са обвинени в съучастие в несъществуващо престъпление. Според Шапошникови взривовете във Врбетице през 2014 г. били резултат от инцидент.

Тази линия на защита обаче едва ли ще издържи на тежестта на новите доказателства, разкрити от The Insider. Данните за пътуванията и преминаването на границата показват, че Елена Шапошникова тайно се е сдобила с руски паспорт. И, което е още по-интересно, той е с един от редица номера, запазени за членовете на подразделение 29155. Нейният номер се различава само по последните две цифри от тези на агентите Вячеслав Кузмин и Сергей Андреенко.

Трагичен край

Според The Insider, след като чешките власти започват да се интересуват от семейство Шапошникови, в очакване на ареста си Николай започва да злоупотребява с алкохол и да пренебрегва предписаните му лекарства. Той умира внезапно през февруари тази година.

Елена Шапошникова продължава да настоява, че е преследвана заради руските си корени. Тя остава на свобода в Гърция. Властите на страната скоро ще трябва да решат дали ще бъде екстрадирана в Чехия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Роберт Фицо е претърпял втора операция, състоянието му е много тежко

Протест срещу ниското заплащане: Полицаи на палатков лагер пред парламента в Атина

Това са водещите търговски партньори на най-голямата икономика в Европа

Путин: Легитимен ли е Зеленски? Договори ще подписваме само с легитимен президент на Украйна (ВИДЕА)

Испания няма да пуска в пристанищата си кораби с оръжия за Израел

Френски съд разреши на хората да просят

Защита от ATACMS за колите на шефовете, не за руските изтребители в Крим: Руско разкритие

Орбан: Фицо е между живота и смъртта, а ни е нужен здрав, за да има мир

Путин: Нямаме планове да превземаме Харков. За трагичните събития там е виновен Запада (ВИДЕА)

Генерал Сирски срещу Путин: Двубой за Харковска област в думи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа