Какво да засадим до прецъфтяващите пролетни цветя: 8 зашеметяващи идеи

24037
Какво да засадим до прецъфтяващите пролетни цветя: 8 зашеметяващи идеи
Снимка: Ulrike Leone / Pixabay

Малко са нещата, които градинарите очакват с по-голямо нетърпение от първия поглед към поникващите пролетни луковици. Засадени през есента, тези луковици са първите цветя на пролетта и повдигат духа ни след дългата зима. Единственият проблем е, че след като изсъхнат, стъблата и листата им могат да бъдат грозни.

Още: Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Важно е да запазите умиращите листа на мястото им. Тези растения се нуждаят от листата си, за да продължат да събират енергия от слънчевата светлина. Тази енергия се съхранява в луковиците и допринася за цъфтежа през следващата година.

Подхождайте стратегически към поставянето на други растения, за да скриете и замаскирате увяхващите пролетни растения и да поддържате лехите си красиви и подредени.

Тази подбрана селекция от цъфтящи и листно-декоративни растения е подходяща за повечето градини. Винаги обаче трябва да проверявате дали дадено растение е съвместимо с вашият регион, преди да ги засадите.

Дневни лилии

Дневните лилии са добър избор по няколко причини. Листата са малки в началото на пролетта и няма да покрият цъфтящите растения. Те цъфтят през лятото, така че получавате едновременно пролетни и летни цветя на една и съща площ. И накрая, след като се разлистят напълно, листата им ще покрият изсъхващите листа на луковиците.

Дневните лилии са многогодишни растения. Те израстват на височина от два до три метра и на ширина около два метра. Засадете ги на пълно слънце и ги поливайте редовно, докато се установят. Използвайте общи торове, за да стимулирате обилен цъфтеж, и разделяйте растенията на всеки няколко години, за да ги поддържате здрави.

Хоста

Подобно на дневните лилиуми, хостите се разлистват по-късно от луковиците, така че няма да покрият цветовете. Много от сортовете хости имат голямо разпространение. След като се разлистят напълно, те осигуряват добро покритие за умиращите листа на луковиците. Някои сортове, които са подходящи за тази цел, са „Empress Wu“, „Coast to Coast“ и „Diamond Lake“.

След като се установят, те не се нуждаят от много грижи. Поливайте само при необходимост. Размерите на хостите варират значително в зависимост от сорта, а те са много. Лесно можете да намерите подходящия размер в различни цветове.

Сърцевидна брунера

Брунерата произвежда красиви малки сини цветове по същото време като пролетните растения, осигурявайки приятна комбинация от цветове и текстури. След като и двете растения прецъфтят, пъстрите листа на брунерата покриват и скриват изсъхващите листа на луковиците, като същевременно осигуряват допълнителен визуален ефект.

Брунерата е сенчесто растение, затова я отглеждайте под дървета. Пролетните растения ще получат достатъчно светлина, преди дървото да се разлисти напълно през пролетта. Брунерата израства до 45 сантиметра височина и почти 7 сантиметра ширина. Поливайте брунерката през първата година, за да ѝ помогнете да се утвърди, и прилагайте общ тор веднъж годишно.

Непета

Котешката трева е многогодишно растение, което прави зумява в началото на лятото с обилни цветни шипове в лавандулово, розово или бяло. Котешката трева цъфти в началото на лятото, когато луковиците изсъхват. Тя осигурява ефектно разсейване и добро покритие на пожълтелите листа на луковиците.

Отглеждайте котешка трева на място с пълно слънце. Осигурявайте редовно вода през първия вегетационен период. Торовете могат повече да навредят, отколкото да помогнат на непетата, затова ги избягвайте или използвайте компост, ако почвата е бедна на хранителни вещества.

Тлъстига

Известен също като седум, тлъстигата е чудесен спътник на пролетните луковици. Когато луковиците цъфтят в целия си пролетен блясък, тлъстигата тъкмо започва да излиза от земята. След като луковиците избледнеят, тя произвежда могила от гъста зеленина, за да ги скрие. След това осигурява летни и есенни цветя.

Изберете сорт, който расте достатъчно високо, за да покрие изсъхващата зеленина. В най-високата си част тлъстигата може да бъде 60 см. висока и широка. Това е издръжливо многогодишно растение и вирее на пълно слънце. Поливайте тлъстигата през първата година и не се занимавайте с торове, тъй като расте най-добре на бедна почва.

Летен люляк

Малък или среден храст може да бъде чудесно прикритие за изсъхващите пролетни луковици. Летният люляк се разлиства по-късно през пролетта, така че няма да скрие луковиците, докато цъфтят. След като луковиците са прецъфтели, извитите стъбла и лилавите цветни шипове на храста ги покриват. Като бонус този храст привлича опрашители.

Летният люляк може да расте до 3 метра височина, но много разновидности са много по-малки. Дивите видове могат да бъдат инвазивни, така че изберете сорт, създаден за градина.

Осигурете пълно слънце и добре дренирана почва. Поливайте редовно през лятото, ако няма дъжд. Подрязвайте го според нуждите, за да запазите желания размер и форма.

Папрати

Папратите осигуряват интересна зеленина и добро покритие за увехналите луковици. Повечето папрати се справят най-добре на сенчести места, така че ги използвайте под дървета, където луковиците цъфтят, преди листата на дърветата да ги засенчат твърде много. След като луковиците започнат да увяхват, папратите бързо ще започнат да се разлистват и да ги покриват.

Зоните на отглеждане и размерите варират значително в зависимост от вида папрат. Изберете вид, който е издръжлив във вашия район и който расте достатъчно високо, за да покрие луковиците. Някои добри варианти включват дамска папрат, щраусова папрат, есенна папрат и коледна папрат. Расте на частична до пълна сянка и в почва, която остава влажна, но не прогизнала. Поливайте новите папрати, докато се установят.

Още: 4 цветя за вашата градина, които ще цъфтят и в най-голямата суша

Колеус

Трайните насаждения са чудесен избор за скриване на луковици, но не забравяйте едногодишните. Колеусът е популярен едногодишен в много области заради поразителната си и цветна зеленина. Поставете колеус около вашите пролетни луковици. Те ще растат, докато луковиците увяхват, осигурявайки добро покритие. Някои сортове растат до един метър, но има много възможности. Поливайте го редовно през целия вегетационен период и прилагайте балансиран тор веднъж месечно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com