Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

15 май 2024, 22:59 часа • 1670 прочитания

Холандският крайнодесен лидер Герт Вилдерс постигна съгласие за основата на първото си дясно коалиционно правителство в Холандия, пише The Guardian. 

Шест месеца след шокиращата му победа, неговата антиислямска, антиимиграционна Партия на свободата (PVV) ще поеме лидерството в една неспокойна четирипартийна коалиция.

Вилдерс и неговата Партия на свободата (PVV) спечелиха почти една четвърт от местата в 150-местния нидерландски парламент на изборите, което е с около 10 места повече от предвиденото. Преговорите през есента обаче започнаха с фалстарт, но в крайна сметка шест месеца по-късно има резултат. 

Каква ще бъде холандската коалиция?

В споразумение, което трябва да бъде официално гласувано от отделните парламентарни партии в сряда вечерта, той ще състави правителство с дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация (VVD), Партията на новия социален договор (NSC) и Farmer -Гражданско движение (ГДБ). 

Ще бъде ли премиер?

Въпреки това, 60-годишният Вилдерс няма да стане следващият холандски премиер. „Добрата новина е, че имаме споразумение на преговарящите, но разбира се, това е окончателно само когато парламентарните партии също са се съгласили“, каза Вилдерс пред холандската преса късно следобед. ОЩЕ: Герт Вилдерс няма да бъде премиер на Нидерландия

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес