Какво липсва на доматите - обърнете внимание на това

16470
Какво липсва на доматите - обърнете внимание на това
Снимка: iStock

Балансираният състав на почвата е основното условие за високи добиви от домати. Те реагират чувствително на дефицит на определени елементи и сигнализират за това с външния си вид.

Признаците, които издават дефицит на хранителни вещества при отглеждането на домати

Доматите, като повечето от зеленчуковите култури, изискват определени хранителни вещества за нормален растеж и развитие. Един от най-важните елементи за тяхното развитие е азотът. Той е необходим за образуването на хлорофил и протеини, които насърчават растежа на растенията.

Може ли да се засаждат домати всяка година на едно и също място

Ако на доматите липсва азот, това се проявява под формата на жълти петна по листата, които в крайна сметка стават кафяви и умират. Растенията може да изглеждат слаби и да имат малки плодове.

Калият също е важен за доматите, тъй като помага за регулиране на водния баланс в растенията и подобрява устойчивостта на болести. Недостигът на калий се установява по пожълтяване на листата и изсъхване на краищата.

Фосфорът е от съществено значение за производството на енергия в растителните клетки и насърчава развитието на корените и плодовете. Ако няма достатъчно фосфор, листата могат да станат тъмнозелени или синьо-зелени, а долните листа да придобият лилав оттенък.

Дефицитът на някой от тези елементи може да повлияе негативно на здравето на растенията и качеството на плодовете. Ако забележите признаци на дефицит на някой от тези елементи, трябва да предприемете стъпки за коригиране на ситуацията.

Най-лесният начин за борба с недостига на хранителни вещества е използването на торове. Можете да закупите специални сложни торове за домати, които съдържат всички необходими елементи в правилните пропорции. Можете също така да използвате органични торове като компост или хумус.

Важно е да запомните, че излишните хранителни вещества също могат да бъдат вредни за растенията. Затова винаги следвайте препоръките на производителя за дозировка и честота на торене.

Доматът е отзивчив към всички агротехнически мерки. Необходимите грижи включват поливане, торене, разкопаване на почвата, връзване, хълмиране, плевене, както и защита от вредители и болести.

Доматите обичат оптимално поливане, тъй като почвата изсъхва, независимо от дъжда. Най-важното е почвата да е достатъчно влажна в момента на образуване на яйчниците и до края на пълненето на плодовете. Ако поливате доматите капково, вечер, в корена или по протежение на браздите, те никога няма да получат цъфтежно гниене. Освен това доматите рядко се разболяват, ако добавите малко пепел към водата при поливане. Растежът и плододаването ще се увеличат.

Поливане на доматите - кога и как се прави

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com