Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

6668
Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024
Снимка: iStock

Последният месец на пролетта несъмнено е най-плодотворният и ангажиран за градинарите. Списъкът със задълженията в градината през май е доста обширен. Именно през този месец се засаждат повечето култури, а вече засадените се плевят, пръскат и торят. В градината се извършва санитарна резитба, а цветята се презасаждат.

Лунният сеитбен календар за май 2024 г. ще ви помогне да планирате правилно всички необходими процедури.

Лунен календар за градинари за май 2024 година

1-2 май са добри дни за грижа за градината - плевене, подрязване на болни и стари клони, подрязване на тревата и оформяне на жив плет. В случая след подрязване растенията ще заздравеят по-бързо. Периодът не е много успешен за сеитба, освен за засаждане на луковични цветя.

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

3-5 май са добри дни за засаждане на репички, билки и всички кореноплодни зеленчуци (моркови, цвекло, репички, ряпа, магданоз, пащърнак). Разрешено е присаждане и прищипване на растения, прилагане на торове и засаждане на ягодоплодни храсти. При благоприятно време пресадете разсад в открита земя.

6-9 май е перидът на новолуние. Сеитбеният календар не препоръчва работа с растения. Можете да разрохкате и изкопаете почвата, да премахнете плевелите.

10-13 май са много плодотворни дни за сеитба на всякакви зеленчуци, засаждане на цветя, ягодоплодни храсти и грозде. Можете да разсадите разсада в градината, да засеете ягоди и диви ягоди. Поливането и торенето ще бъдат двойно полезни, но не се препоръчва използването на пестициди.

14-17 май не е много подходящ период за засяване на нови култури. Можете да се погрижите за вече засадените култури - поливане, торене, покриване от замръзване, подрязване на стари клони. Добри дни за грижа за градината - пръскане на дървета срещу болести и варосване на стволове. Можете да се борите с плевелите и вредителите, но не поливайте обилно.

18-21 май - засадените в този период пъпеши, тиквички, тикви, дини, както и царевица, билки, салати, краставици, ще се вкоренят много добре и ще дадат богата реколта. Можете да засадите разсад в открита земя и цветя в цветна леха. Разрешено е да се прилагат минерални торове и да се използват химикали - те ще причинят по-малко вреда от обикновено. Не бива обаче да подрязвате растенията.

22-24 май са дни на пълнолуние. Лунният сеитбен календар не препоръчва работа с растения.

25-28 май - засаждане на картофи, моркови, билки и всякакви други зеленчуци. Всичко засадено ще се вкорени добре. Прищипване, подрязване, разсаждане на цветя и зеленчукови разсади - това са подходящи дейности за този период. Можете да  зеленчуци и ранни зеленчуци. Не се препоръчва обилно поливане или подхранване на растенията.

29-31 май са чудесни дни за борба с неприятели, болести и плевели. Всички пестициди ще покажат невероятна ефективност. Можете също така да се грижите за храстите и дърветата в градината, да хълмите картофи, да сеете зеленчуци и късни зеленчуци. Добри дни за засаждане на рози. Не се препоръчва да се накисват семена и да се засаждат стайни цветя, както и да се вземат резници.

Борба с мравките със сода - ето какво правят опитните градинари


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com