Най-добрият тор за едри и сладки моркови се приготвя така

36795
Най-добрият тор за едри и сладки моркови се приготвя така
Снимка: iStock

Морковите са култура, която веднага реагира на липса на хранителни вещества. Ако не са подхранени навреме, стават малки, криви и горчиви.

Най-добрият домашен тор за моркови

Веднага си струва да се отбележи, че тази хранителна смес се въвежда само през първия месец на лятото. Тя е подходящ източник на азот.

Морковите ще растат едри и сладки, ако ги торите така

За да я приготвите, напълнете две трети от голяма кофа с трева от градината и напълнете кофата с вода. Също така си струва да добавите и суха мая. На всеки десет литра вода добавете три пакетчета сух продукт.

След една седмица можете да разредите част от концентрирания продукт с пет части вода. Благодарение на това хранене морковите ще се развият напълно. След юни месец това торене трябва да се преустанови.

Хранителни нужди на морковите

От основните хранителни вещества морковите се нуждаят най-много от калий, а нуждите от азот и фосфор не са толкова големи. За да разберете, отглеждането на 1 тон моркови изисква 2,6 кг азот, 1,35 кг фосфор и 4,5 кг калий. Съотношението на азот, фосфор и калий е 2:1:3,5.

Морковите реагират слабо на излишните минерални соли в почвата. Предозирането с минерални торове има обратен ефект и води до инхибиране на растежа на младите моркови.

Морковите се нуждаят от азот в началото на вегетационния период. Активното потребление на азот се случва в средата на лятото, когато върховете растат едновременно с кореноплодите.

Прилагането на азотни торове през втората половина на лятото води до повишен растеж на върховете в ущърб на образуването на кореноплодни култури. Ако в почвата има излишък от азот, в морковите се натрупват по-малко захари и те се съхраняват по-лошо.

Фосфорът насърчава растежа на корените, така че е важен за морковите. По-добре е да се прилагат фосфорни торове по време на есенното копаене, те бавно се разтварят и до началото на лятото фосфорът просто преминава в достъпна форма.

Калият е най-важният елемент за получаване на висок добив на моркови. Той се изразходва активно за образуването на кореноплодни култури, така че по време на пролетната подготовка на почвата се прилагат калиеви торове, а през лятото се извършват и няколко калиеви подхранвания.

Калият насърчава натрупването на захари в кореноплодните зеленчуци и е отговорен за тяхната трайност. В почви, богати на калий, морковите растат плътни със здрава кожа. Това насърчава дългосрочното съхранение на кореноплодни култури.

В допълнение, калият повишава устойчивостта на растенията към суша и също така укрепва защитните им функции срещу патогени.

Борът е важен микроелемент за образуването на кореноплодни култури. Торенето с борсъдържащи торове увеличава добива на моркови с 10-15%, Борът подобрява фотосинтезата и помага на растенията да абсорбират азот. След варуване на почвата борът преминава в недостъпна форма, така че прилагането на торове с бор е особено важно.

Съхраняване на морковите в почвата: Градинарите съветват КАК

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com