Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

22348
Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий
Снимка: iStock

Подхранването на разсада от домати, пипер и патладжан е свързано не само с азот, фосфор и калий. Въпреки че тези три хранителни вещества са от решаващо значение за растежа на растенията, балансираният подход, който отчита други основни елементи, състоянието на почвата и етапите на растеж, е жизненоважен за оптималното развитие.

1. Подготовка на почвата

Преди да засадите разсада, подгответе почвата по подходящ начин. Включете органични вещества като компост, за да подобрите структурата на почвата, дренажа и наличието на хранителни вещества. Добре дренираната почва предотвратява преовлажняването, което може да задуши корените и да доведе до забавяне на растежа.

2. Баланс на хранителните вещества

Докато азотът (N), фосфорът (P) и калият (K) са от съществено значение, разсадът се нуждае и от микроелементи като калций, магнезий, сяра, желязо и други. Тези микроелементи играят решаваща роля за активирането на ензимите, фотосинтезата и цялостното здраве на растенията. Балансираният тор или смес от хранителни вещества гарантира, че всички основни елементи са налични в достатъчни количества.

Най-добрите дати за засаждане на разсад от зеле са през март и април 2024 г

3. Етап на разсад

По време на етапа на разсада се съсредоточете върху осигуряването на балансирана храна, която насърчава здравословното развитие на корените и листата. Тор с по-високо съотношение на азота подпомага растежа на листата, а фосфорът - заздравяването на корените. Калият допринася за цялостната жизненост на растенията и устойчивостта им на болести.

4. Пресаждане

Когато пресаждате разсада в градината или в по-големи контейнери, добавете фосфор, за да стимулирате силен растеж на корените. Фосфорът насърчава развитието на корените, като помага на растенията да се установят в новата си среда. Избягвайте прекомерното количество азот на този етап, тъй като той може да насърчи растежа на листата за сметка на развитието на корените.

5. Практики на поливане

Правилното поливане е от решаващо значение за усвояването на хранителните вещества и цялостното здраве на растенията. Поливайте разсада постоянно, като поддържате почвата равномерно влажна, но не и преовлажнена. Прекалено многото вода може да доведе до отмиване на хранителните вещества, а прекалено малкото вода може да причини недостиг на хранителни вещества и стрес.

6. Листно подхранване

В допълнение към почвените поправки, помислете за листно подхранване с богати на микроелементи разтвори. Листното подхранване включва разпръскване на хранителни разтвори директно върху листата на растенията, което позволява бързото им усвояване. Този метод може да бъде особено полезен в периоди на бърз растеж или когато растенията показват признаци на недостиг на хранителни вещества.

7. Наблюдение и регулиране

Редовно наблюдавайте растежа на растенията и показателите за тяхното здраве, като цвят на листата, размер и цялостна жизненост. Коригирайте приложенията на хранителни вещества в зависимост от нуждите на растенията и етапите на растеж. Комплектите за изследване на почвата могат да помогнат за определяне на нивата на хранителните вещества и да насочат прилагането на торове за постигане на оптимални резултати.

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

8. Съпътстващо засаждане

Обмислете възможността за съпътстващо засаждане, за да подобрите усвояването на хранителните вещества и борбата с вредителите. Някои растения, като бобовите, могат да фиксират азот в почвата, което е от полза за съседните растения. Освен това придружаващите растения могат да привлекат полезни насекоми, които помагат за естествения контрол на вредителите.

9. Органични варианти

За тези, които предпочитат органични методи, използвайте компостни чайове, органични торове и естествени добавки за подхранване на разсада. Практиките на органичното градинарство насърчават здравето на почвата, микробната активност и дългосрочната устойчивост.

10. Мулчиране

Мулчирането около разсада помага за запазване на влагата, потискане на плевелите и подобряване на структурата на почвата. Органичните мулчиращи материали като слама, нарязани листа или окосена трева също се разграждат с течение на времето, обогатявайки почвата с хранителни вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com