Разсъдът ви изсъхва? Ето как да го спрете

28603
Разсъдът ви изсъхва? Ето как да го спрете
Снимка: Andreas Göllner / Pixabay

Чудесно е, ако сте решили да произведете собствени зеленчуци, в чието добро качество да бъдете сигурни. Но за целта е необходимо да направите домашен разсад, като посеете семенца от тях в малки контейнерчета с почва. Както при отглеждането на стайни растения, така и при производството на разсад си има някои правила, които гарантират неговото успешно порастване. Ако разсадът ви повяхва, вижте 5-те най-чести причини за това и как да се справите с тях.

1. Преполиване

В стремежа си бързо да произведем разсад, ние започваме да го поливаме често. Това може да доведе до загниване на корените или развитие на някакво заболяване. Като предпазна мярка се препоръчва преди засаждане на семената да сложите в почвата разтвор на калиев перманганат. За да предотвратите загниването, на дъното на контейнера с разсад сложете дренаж, в който да се отцежда излишната вода. Ако земята е покрита с бял слой (плесен), я поръсете с пепел, поставете я на топло място да изсъхне и после започнете да я поливате, само ако е необходимо.

2. Липса на светлина

Ако засеете разсада през февруари или началото на март, на младите растения може да им липсва светлина. Препоръчително е в този случай да създадете изкуствено осветление с помощта на луминесцентни лампи или да поставите отразяваща светлината повърхност в близост до саксията с разсад.

3. Заразени семена

Понякога самите семена могат да носят риск от заболяване. Препоръчително е да ги накиснете преди засаждане в разтвор на калиев перманганат в продължение на няколко часа. След това ги изсушете и засейте само в суха почва. За да предотвратите вирусни заболявания по разсада, произтичащи от заразените семена, те трябва да бъдат закупени от специализирани магазини. Важно е и съхраняването на семената (на сухо и тъмно място). 

За да приготвите перфектен разсад - следвайте тези правила

Всеки начинаещ градинар има нужда от някои препоръки, които могат да му дадат само опитните хора. Това са съвсем елементарни, но поняко...

4. Лошо качество на почвата

Тя може да съдържа вредни бактерии или ларви на насекоми вредители. В такъв случай трябва да мине през висока температура. А бедната на микроелементи почва може да предизвика бледост, слабост, пожълтяване и деформация на листата. Затова се старайте тя да бъде добре подхранена с естествени торове, богати на азот и фосфор.

5. Вредители

Върху младия разсад са много: мухи, ларви и акари. В този случай се изисква специална обработка. Може да опитате да пръскате растенията с разтвор от чесън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С каква вода се поливат краставиците?

Торене на картофите с пепел - ето как се прави

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com