Свиване на листата на доматите – каква е причината за това?

24318
Свиване на листата на доматите – каква е причината за това?
Снимка: iStock

Обичате пресни плодове и зеленчуци, узрели под слънцето, които знаете със сигурност с какво са пръскани и как са отглеждани, защото вие сте се грижили за тях? Доматите в градината, отгледани и откъснати от ръцете ви са удоволствие за сетивата, но изискват грижи, за които са ви нужни опит и познания как да се справите с проблемите.

Сред най-често срещаните проблеми при доматите, които притесняват начинаещите градинари, тъй като неопитността им не позволява да реагират правилно, е свиване на листата на доматите. За жалост няма лесен начин да се справите с проблема, защото няма и една-единствена причина за свиване на листата на доматите.

Необходимо е първо да идентифицирате причината във вашия случай и чак след това да откриете решение на проблема, а това може да е трудно за начинаещите в отглеждането на домати. Без да претендираме за изчерпателност по темата, ще ви запознаем с основните и най-разпространените причини за свиване на листата на доматите и ще дадем насоки как да се справите с тях.

Свиване на листата на доматите – възможни причини и как да противодействате

-          Прекомерна влажност

През някой години пролетните месеци са изключително дъждовни и се наблюдава прекомерно овлажняване на почвата. Възможно е и вие да преполивате доматите.  Каквато и да е причината за високите нива на влажност, те водят до свиване на листата на доматите. Преустановете поливането и мулчирайте, за да намалите влажността.

ТОП 5 съвета при отглеждане на домати, за да имате голям успех

-          Резки промени във времето

Горещи дни и студени нощи? Доматите ви нямат време да се адаптират, те не обичат промените и амплитудите водят до свиване на листата. Подхранете ги, за да им дадете сила да се борят с тези промени във времето и да не реагират на тях със свиване на листата.

-          Липса на необходимите им хранителни вещества

Ако почвата, в която отглеждате доматите, е бедна на нужните им хранителни вещества, ако в нея липсват специфични хранителни елементи, не е учудващо, че листната маса, показваща здравето на растението, страда и алармира чрез свиването си за проблема.

Закупете готови решения за подхранването на доматите, като споделите проблема със специалистите в мястото на закупуването им. Те ще ви дадат най-адекватните помощ и съвети как да се справите и какво е нужно за растенията ви, за да не ви тревожи това свиване на листата на доматите. Спазвайте всички инструкции на препаратите и съблюдавайте стриктно и съветите на специалистите.

Правилно поливане на ДОМАТИТЕ в зеленчуковата градина: Радвайте се на изобилна реколта

-          Бактериална инфекция

Доматите също боледуват. Бактериална инфекция е възможната диагноза при свиване на листата на доматите. Как да я разпознаете? Ако след свиването листата окапват, най-вероятно имате проблем именно с това и е най-добре да вземете спешни мерки за лечение, както и да отстраните свитите и засегнати листа, за да не се разпространи болестта.

-          Вредители

Доматите, както всички растения, имат много неприятели, чиято вреда води до промени в листата им, които сочат проблем. Доматите алармират чрез свиването на листата си, че се нуждаят от помощта ви. Някои вредители не се забелязват лесно, така че най-добре откъснете листо и се консултирайте с агроном, занасяйки го в агро аптека. Там ще откриете и нужните ви препарати, които са най-подходящи за конкретните вредители и с които ще разрешите проблема, премахнете вредителите, предпазите доматите и спасите реколтата си.

Ако забележите свиване на листата на доматите, не отлагайте търсенето на причините и решенията, тъй като е възможно причината да е сериозна и да застрашава добива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com