Съставката от аптеката, която гарантира буен растеж на разсада

29741
Съставката от аптеката, която гарантира буен растеж на разсада
Снимка: J Garget / Pixabay

Отглеждането на разсад от цветя и зеленчуци често е свързано с различни трудности. Младите растения изпитват стрес поради течения, дневни температурни колебания и атмосферни влияния. Във всички тези ситуации янтарната киселина ще дойде на помощ на градинарите. Лекарството има стимулиращ ефект върху разсад. След третиране с разтвор на янтарна киселина, растежът на растенията се ускорява, имунитетът се укрепва и настъпва възстановяване на тъканите. Лекарството може да се закупи в аптеката под формата на таблетки. Продава се и в градинарски магазини под формата на сух прах.

Дозировка на янтарна киселина

За млади растения се използва в ниска доза, за да се избегне причиняването на вреда. Преди да приготвите разтвора, 5 таблетки янтарна киселина се натрошават на прах и се разтварят в 100 ml топла вода. Сместа се разбърква, докато веществото се разтвори (на дъното на контейнера може да остане малка утайка). След това обемът на концентрата се довежда до 5 литра чрез добавяне на чиста (бутилирана, филтрирана, разтопена) вода. Разтворът се използва в рамките на няколко часа след приготвянето му, не се съхранява дълго време.

Поливане на разсада на доматите - ето как е правилно да се прави

Стимулантът се използва по два начина. Разтворът може да се използва за поливане или пръскане.

За малкия разсад няма смисъл да се използва този стимулант. През периода, в който разсадът се отглежда в саксия, се полива с янтарна киселина 3 пъти:

  • 3 дни след пикиране, за бързо адаптиране и възстановяване на корените;
  • 2 седмици преди засаждането на открито, укрепването на имунната система на този етап ще позволи на растенията да понесат по-добре новите условия;
  • непосредствено преди засаждането в градината се използва разтвор с концентрация 2 гр на литър вода, за да се намали нивото на стрес на разсада.

Поливането с янтарна киселина също е оправдано, ако разсадът е бил засегнат от вредители или болести. Тогава растенията ще се възстановят по-бързо. Ако добавите тор към почвата 3-4 дни преди да използвате стимуланта, разсадът ще абсорбира по-добре хранителните вещества.

Пръскане с янтарна киселинина

Този метод е подходящ след тежък стрес за растението - например, ако разсадът е страдал от гъбична инфекция или е бил нападнат от вредители. В този случай пръскането се комбинира с поливане.

Третирането със стимулант също ще помогне, ако растенията са били наводнени, пострадали от течение или слънчево изгаряне. Предимствата на този метод пред поливането са, че положителният ефект се проявява много по-бързо.

Правила за работа с янтарна киселина

Въпреки факта, че янтарната киселина има естествен състав и се счита за безвредно вещество, работата с нея изисква предпазни мерки. Препоръчително е да приготвите разтвора и да обработите растенията, като преди това поставите гумени ръкавици на ръцете си. Препоръчително е да се избягва вдишването на изпарения.

При попадане на разтвора върху кожата, трябва незабавно да се измие с вода - контактът с веществото може да предизвика алергична реакция. За разреждане можете да използвате всеки контейнер, който по-късно ще се използва за приготвяне или съхранение на храна и напитки, тъй като янтарната киселина не е отровна. Не трябва да превишавате дозата на стимуланта, нарушаването на дозите на приложение може да причини изгаряния на листата и корените на разсада.

Правилно засаждане на разсад пипер - ето какво трябва да знае всеки градинар

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com