Тези растения ще опазят дома ви

17355
Тези растения ще опазят дома ви
Снимка: iStock

Вашият дом е трябва да вашето място за спокойствие и уют, където да можете да се насладите на време със семейството си и да си починете след тежък работен ден. Но нищо не може да обърка този комфорт толкова бързо, колкото досадните насекоми, които нарушават вашия дом и комфорт. От комари и мухи, до мравки и хлебарки, борбата с вредителите може да бъде изтощителна и времеемка задача.

Въпреки че услугите на професионалисти за борба с вредителите могат да бъдат ефективни, има и друг начин да се справите с проблема. Стайните растения са добре известни със своите свойства да отблъскват вредителите. Днес ще ви представи осем стайни растения, които могат да ви помогнат да се справите с насекомите и да съхраните вашия дом по-спокоен и безопасен.

Това са цветята, които ще държат ВРЕДИТЕЛИТЕ далеч от градината ви

1. Босилек и мента

Босилекът и ментата са не само вкусни съставки за вашия любим италиански обяд или чаша чай, но и непривлекателни за насекомите с резкия си аромат. Поставете тези билки в слънчевата кухня или около прозорците на хола ви. Те са лесни за отглеждане и са известни като средство за отблъскване на домашни мухи, комари и плодови мухи.

2. Градински чай и розмарин

Градинският чай и розмаринът са не само вкусни подправки за вашите ястия, но и могат да послужат като мощни средства за отблъскване на насекоми. Изсушените листа на тези билки могат да бъдат изгаряни, за да създадат дим, който отблъсква комари, мухи и други насекоми. Можете също така да положите сушени билки в чекмеджетата на дрехите си, за да отблъснете сребърни рибки и молци.

5 познати растения, които ще предпазят градината от вредители: Не всеки знае за това

3. Растение цитронела и лимонова трева

Цитронелата и лимоновата трева са известни със своя силно цитрусов аромат, който отблъсква комари и други насекоми. Тези растения могат да бъдат отглеждани на предната веранда или вътрешен двор, и са перфектни за създаване на естествен репелент срещу комари, като просто разтривате листата върху кожата си.

4. Невенчета

Обичайните невенчета не само са красиви цветя, но и излъчват миризма, която мухите, комарите и мушиците не обичат. Разположете ги близо до вашата зеленчукова градина, за да предпазите доматите си, или ги поставете в саксии около входовете си. Ярките цветя на невените също могат да бъдат използвани като естествен репелент срещу насекоми.

Кои стайни растения могат да бъдат опасни?

5. Лавандула

Лавандулата е известна с дългите си стъбла, красив вид и опияняващ аромат. Тази билка произвежда масло, което отблъсква мухи, молци, бръмбари, комари и други насекоми. Разположете лавандулата пред вратата си или на балкона, но се уверете, че не сте алергични към полени.

6. Котешка билка

Котешката билка е растение, което ще направи не само вашата котка щастлива, но и ще помогне за отблъскването на насекоми. Непеталактонът, етеричното масло в котешката билка, може да бъде толкова ефективен като DEET в предпазване на комари и хлебарки. Отглеждайте котешката билка в саксия и използвайте клонки от нея, за да отблъснете буболечките.

4 съставки ще ви помогнат срещу вредителите в градината

7. Хризантеми

Хризантемите, освен че са красиви, са също и мощен репелент срещу мравки, кърлежи, въшки, бълхи, дървеници, сребърни рибки и хлебарки. Декорирайте дома си с тези цветя, за да ги използвате като ефективен начин за отблъскване на вредителите.

8. Месоядни растения

Мухоловката на месоядната Венера е отличен начин да се привлекат и улавят буболечките. Цветът и ароматът на това растение привличат различни насекоми, а след това ги улавя, като създава структура за тяхната гибел.

Използвайте тези стайни растения, за да съхраните вашата домашна среда по-безопасна и по-удобна, като същевременно се наслаждавате на чист въздух и красива градина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Колко често трябва да се поливат ягодите?

Лунен календар за градинари от 27 май до 2 юни 2024

Как да се избавите от мравките в градината с помощта на олио?

Засадете тези растения до доматите и вредителите ще изчезнат

С какво да пръскаме краставиците след дъжд, за да ги запазим?

Тази типична грешка при поливане може да съсипе цветята и цялата реколта

Така ще се отървете от брашнените червеи от растенията

Листни въшки по краставиците - най-добрите бабини рецепти

Бели петна по листата на краставиците - какво да правим

Дворът ще се изпълни с цветя: 5 начина за съживяване на розите след зимуване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com