За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

5439
За какво да внимаваме при вкореняване на резници?
Снимка: iStock

Най-лесният и евтин начин за размножаване на растения е да вземете резници от любимите си дървета/храсти/цветя и да ги вкорените. Резниците са популярни още и защото „потомството“ винаги точно повтаря всички характеристики на родителското растение.

Вкореняване във вода

Най-лесният начин да вкорените резник е да го сложите в буркан с вода. В действителност обаче не всичко е толкова просто (макар и не много трудно). За да може един резник да пусне корени във вода и то възможно най-бързо, му трябва малко помощ.

Учените са установили, че в растенията е заложен особен механизъм, който задейства процеса на образуване на корени. Този „тласък“ се дава от ауксините - фитохормони, произведени от самото растение. Тяхното количество се увеличава, когато условията на околната среда се променят: дневните часове се удължават, температурата и влажността на въздуха се повишават и др.

За щастие, съществуват вече и изкуствено синтезирани ауксини. Сега не е нужно да чакаме растението да започне да ги произвежда, когато настъпят подходящи условия - можем да му помогнем, като сами стартираме необходимия механизъм. За целта резниците се обработват със специални стимуланти за образуване на корени.

Размножаване на рози: Вкореняване на резници за успешен растеж

Вкореняване в почвата

Един от най-простите и често срещани начини за вкореняване на резници е да ги засадите в земята. По-добре е да не използвате обикновена градинска почва за тази цел: за да се вкоренят резниците по-бързо, почвата трябва да е лека и рохкава. Най-лесно ще ви е с готова торопочвена смес, която се намира в съответните магазини на сравнително приемлива цена.

Подгответе съд за засаждане. Това може да бъде или отделна саксия, или общ контейнер, който може да побере няколко резници наведнъж. Първият вариант е за предпочитане - когато се пресади на постоянно място, крехката коренова система на резниците ще бъде по-малко повредена. Важно условие е наличието на отвори в дъното на съда, за да се оттича излишната вода.

Напълнете съда с готовата торопочвена смес и, с цел обеззаразяване, полейте с розов разтвор на калиев перманганат. Поставете резника в съда и уплътнете почвата в основата му. Дълбочината на засаждане зависи от размера на посадъчния материал: колкото по-голям е резникът, толкова по-дълбоко се спуска в почвата.

Докато резникът се вкорени, е необходимо да му се създаде парников климат - висока влажност (80-90%) и температура (около 25°C). За целта поставете съда на топло място и го покрийте с прозрачно фолио. Резниците се нуждаят също от разсеяна слънчева светлина (по-добре е да избягвате директните слънчеви лъчи) и спокоен въздух без течение. Почвата трябва да е постоянно влажна - това ще позволи по-бързо вкореняване.

Как се извършва правилно вкореняване на рози във вода?

Вкореняване във вермикулит

За вкореняване на резници често се използва вермикулит, модерен материал с широко приложение. Той е подходящ и като мулч за защита на луковици и коренища от гниене по време на съхранение.

За засаждане на резници можете да използвате вермикулит от различни фракции - най-често се използват 2-4-милиметрови. Насипвате вермикулита в съд, поливате го и поставяте подготвените резници в него. Покривате съда с тънко и прозрачно фолио и го слагате на „шарена сянка“.

Вермикулитът бързо поема вода (4-5 пъти повече от собствения му обем!) и я задържа дълго време. Поради тази причина няма да се налага да поливате резниците толкова често, колкото например при вкореняването им в почва. Също така, за вкореняване на резници може да използвате не чист вермикулит, а в комбинация с торф и пясък (на 2 части вермикулит по 1 част от другите съставки).

Използването на вермикулит се счита за един от най-ефективните начини за вкореняване на резници. Въпреки всички предимства обаче, този модерен материал има съществен недостатък – сравнително висока цена. Но, какво да се прави: всяко удоволствие се заплаща!

 

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com