10 спирки в Долината на царете

46461
10 спирки в Долината на царете

Маршрутът, по който туристическо влакче съвсем скоро ще вози поклонниците на тракийската култура в Долината на царете, вече е определен. Той бе очертан по време на дискусия в Казанлък, предаде Стандарт нюз

"Маршрутът включва 10 обекта от тракийското наследство, които са проучени, имат сравнително добра инфраструктура, а самият пакет е консултиран и със специалисти, туроператори и посетители", представи го шефът на казанлъшкия исторически музей "Искра" Момчил Маринов. 

Туристическото влакче ще потегли на пролет. В началото то ще пътува само между обектите в Града на розите - Казанлъшката гробница, историческия музей, парк "Розариума" и музея на розата. За следващия туристически сезон обаче на маршрутът почти сигурно ще продължи в Долината на тракийските владетели.

Засега от 10-те обекта само половината са за показване на туристите. Останалите се нуждаят от допълнителна консервация и реставрация, от защитни постройки, пътища, вода, ток. Затова са нужни поне 3,5 млн. лв. "Вашата кметица показа, че умее да управлява парите на държавата, имате ги", каза финансовият министър Симеон Дянков. Кметицата на Казанлък Галина Стоянова и нейният екип са успели да завъртят на бързи обороти получените в края на миналата година 350 хил. лв. от правителството. Повечето пари е глътнал общият устройствен план на целия тракийски комплекс, който ще бъде готов до месец. Но пестеливите общинари са успели да заделят от тях за проектите за социализация на две от включените в списъка тракийски могили. Останали и 50 хил. лв. за одитното проучване, както го нарече финансовия министър, на една от могилите - край с. Бузовград.

"С парите, които правителството дава за Долината на тракийските владетели, в близките години ние наистина ще я превърнем в световен туристически феномен", убедена е амбициозната казанлъшка кметица Галина Стоянова.

1. Войници открили Казанлъшката гробница

Обиколката тръгва от прочутата Казанлъшка гробница в Града на розите. Този уникален паметник от IV-III пр. Хр. е открит през април 1944 г. съвсем случайно от войници, които копаели окопи на хълма Тюлбето над Казанлък. Оказва се, че гробницата е била ограбена още в древността, както се е случило с повечето тракийски некрополи. Но на свода в погребалната камера са открити едни от най-добре запазените стенописи от ранноелинската живопис. Според специалистите фреските изобразяват прощален обяд на тракийския вожд Ройгос, син на Севт III. Още през 1979 г. Казанлъшката гробница е включена в списъка на ЮНЕСКО като защитен обект на световното културно наследство. Няколко години по-късно наблизо е пресъздадено точно копие на оригиналния некропол. Сега той се отваря изключително рядко, само с разрешение на културното министерство, за да се запази за поколенията.  

2. Златото на Севт III в Голямата Косматка

Следващата спирка е друга прочута гробница - на самия владетел на Одриското царство Севт III в могилата  Голямата Косматка. "Буквално газим в злато...", възкликва покойният д-р Георги Китов при откриването й през 2004 година. В дъното на некропола от прецизно обработени каменни блокове археолозите попадат на куп уникални находки - царски златен венец с дъбови листа, златен киликс, фиала, глава на богиня и елен, шлем на воин, много златни монети. В предверието на насипа пък е открита изящна бронзова глава, част от голяма скулптурна фигура на самия Севт III. Това е и най-добре експонираният тракийски паметник в Долината на царете, с изцяло изградена инфраструктура и вентилационна система в гробницата.

3. Маската на Терес се мери с тази на Агамемнон

Туроператорите дават рамо на "Виа Понтика"

Първите билбордове, на които ще се рекламират археологическите разкопки по проекта "Виа Понтика", ще се появят в курорта Слънчев бряг....

Зиданият гроб в могилата "Светицата" е следващата брънка от маршрутния пръстен. Тя е само на няколко километра от Голямата Косматка, от северната страна на главния път Казанлък - Шипка. Тук е погребан тракийският вожд Терес. През 2004 г. д-р Китов и съпругата му Диана Димитрова изравят от пръста уникалната златна маска и пръстен печат на владетеля. Тя тежи 673 г. и според специалистите, съперничи по изящество и филигранност на прочутата маска на Агамемнон, открита в Микена.    

4. Храмът на Себазий в "Оструша" 

Впечатляващи стенописи са запазени в друг обект на 10-те - гробницата мавзолей "Оструша". Гробищно-култовият комплекс има 6 помещения с площ от 100 кв. м и дълго време е бил храм на тракийския бог на безсмъртието Себазий. Издяланите орнаменти по тавана са изящно съчетание на релеф и живописна украса, в която траките използват и златен варак. В квадратчета ясно личат човешки образи, животни и цветя. Единствено запазена обаче е женска глава, която не отстъпва на фреските от Казанлъшката гробница. Именно затова някои специалисти като Диана Димитрова смятат, че за да бъдат съхранени от ерозията на времето тези уникални стенописи, трябва да бъде създадено копие и на гробницата "Оструша". 

5. Шушманец" - шедьовър на тракийската архитектура 

Шедьовърът на тракийската архитектура - могилата "Шушманец", част от новия маршрут, вече е готова да посрещна посетители в целия си блясък. Проектът за консервация, реставрация и социализация на паметника е за над 1,1 млн. лв. и бе реализиран със средства на Оперативната програма "Регионално развитие". Сега до гробницата води асфалтиран път, има модерна защитна постройка с климатична инсталация, помещение за екскурзоводи.

Нови археологически находки в Созопол

Две забележителни находки намериха археолозите в Созопол, при разкопки край крепостната стена на провлака на стария град. Това съобщи д...

6. Грифони пазят могила

Интересна е историята на храмовете в двете съседни тракийски могили в землището на град Шипка, включени във впечатляващия тур из Долината на царете. Заради изобразените на входа фигури, които наподобяват грифон - митичното полубожество с тяло на лъв и криле на орел - нарекли едната "Грифоните".

7. Благодарят на Швейцария с Хелвеция 

"Хелвеция" е наречена съседната могила. За проучването й средства отпуснало лично швейцарското правителство. В знак на благодарност археолозите от експедиция "Темп" на покойния д-р Китов я кръстили на старото име на Швейцария - Хелвеция. Вече има готови проекти за социализацията и на двете могили и те ще стартират вероятно още тази пролет.

8. Живопис край с. Крън

Долината на розите и тракийските царе с представяне в Швейцария

Долината на розите и тракийските царе вече се стяга за представяне в Берн, Швейцария, съобщиха от общината. Поканата идвала от послани...

В гробницата в Сарафово могила край с. Крън са най-рано датираните многоцветни пояси по стените на коридорите. Според траколозите те дават допълнителни сведения за живописната школа в Долината на царете.

9. Кръгът на бог Слънце

В "Голямата Арсеналка", наречена така от археолозите заради близостта си до оръжейния заводи, впечатлява каменният кръг в центъра на купола. Той напомня на обожествяваното от траките Слънце.

10. Красотата на гранита

Гробницата в Сашова могила, кръстена на един от най-дейните археолози в експедиция "Темп" - Александър Китов, пък е изградена от камъни - гранит и варовик в целия спектър - бял, черен, зелен, червен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини