Цацаров удря закон, който позволява временното настаняване на бездомници в домове

4764
Цацаров удря закон, който позволява временното настаняване на бездомници в домове
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Конституционния съд (КС) да обяви несъответствие на текстове от Закона за МВР с разпоредби по международни договори, по по които България е страна. Те касаят възможността полицейските органи да настаняват скитници и просяци в домове за временно настаняване на пълнолетни лица.

Цацаров визира чл. 95 а ал.1 и 2 от Закона за МВ. В текстовете пише, че полицейските органи могат с разрешение на прокурора да настаняват лица, които водят скитнически живот или се занимават с просия, в домове за временно настаняване на пълнолетни лица. Срокът за престой в домовете за временно настаняване на пълнолетни лица е до 30 денонощия в зависимост от времето, необходимо за настаняването им в болници, интернати, домове за стари хора и инвалиди или за поставянето им под запрещение.

Христо Иванов: Цацаров да каже за какво ще използва безконтролността си

Ето, мен ме няма – този, който протяга ръце към стола на г-н Цацаров. Моят призив е реформирайте прокуратурата, ликвидирайте безк...

Според главния прокурор тези норми не са съответни на текстове за правото на свобода и сигурност, записани в Конвенцията за защита правата и основните свободи (КЗПЧОС) и членове от Международния пакт за граждански и политически права, съобщиха от прокуратурата.

"По своите характеристики принудителното настаняване на посочените категории пълнолетни лица в съответни институции, без правото да ги напускат по собствена воля, се приравнява на лишаване от свобода по смисъла на КЗПЧОС. Нормата на чл. 95а от ЗМВР не само не включва съдебен контрол във фактическия състав по вземане на решението за настаняване, но и не предвижда каквато и да е форма на съдебен контрол относно законността на задържането през цялото му времетраене. Неосигуряването от вътрешното право на достъпно и ефикасно средство за атакуване пред съд на решението на административен орган за налагане на мярка, която носи белезите на лишаване от свобода, както и на основанията, тя да продължава до пределите на предвидения срок, води но нарушаване на правото по чл. 5 т.4 КЗПЧОС“, се сочи в искането на главния прокурор.

Припомняме, че текстовете за временното настаняване на бездомници бяха приети на второ четене от парламент през февруари тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com