Над 50 птици от уязвимия вид качулат корморан са забелязани в района на Созопол

18098
Над 50 птици от уязвимия вид качулат корморан са забелязани в района на Созопол

Качулати корморани вече гнездят по Южното Черноморие, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). За пръв път на юг от Бургас е документирано сигурно гнездене на качулат или както още го наричат среден корморан. Видът е включен в Червената Книга на България в категорията „Уязвим”.

Наблюдението е направено от специалистите в района на Община Созопол. По време на изследването са видени над 50 качулати корморана в полет към местата им за нощувка.

Хиляди българи се включиха в кампанията "Зрънце любов"

Хиляди българи се включиха в кампанията на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за зимно подхранване на пойните птици "Зръ...

Голяма част от наблюдаваните птици са млади, което означава че все още не се размножават, докато възрастните качулати корморани, в тяхното характерно брачно оперение, се събират по двойки и заемат скалните ниши за гнездене. Въпреки че само една птица е видяна в гнездото й, от направените наблюдения може да се заключи, че броят на двойките подготвени за гнездене, е минимум десет. Голяма е вероятността те да се увеличат с напредването на размножителния сезон.

До момента единственото потвърдено гнездене на вида в България е известно от скалите край Калиакра и Тюленово на север от Варна. Там размерът на колонията гнездящи качулати корморани достига до около 160 двойки.

Качулатият корморан обитава европейските брегове на Атлантическия океан, крайбрежието на Средиземно и Черно море. Гнезди на колонии в скални ниши, по стръмни скалисти или песъчливи брегове. Храни се предимно с дънни риби, които лови на дълбочина дори до 60 м.

Изследването на морските птици се прави от плавателен съд. Наблюденията и анализите на събраните данни се осъществяват в рамките на международния проект „Подготовка за идентифициране на Орнитологично важни места (ОВМ) по южното Черноморско крайбрежие“ с участието на организации от България, Румъния, Турция и Гърция.

Двойка белоглави лешояди загнездиха в Източна Стара планина

За втора поредна година белоглави лешояди загнездиха в Източна Стара планина, съобщиха от "Зелени Балкани".Семейството на 7G свива гнез...

Сред основните цели на проекта са осъществяването на проучвания на ключови места за хранене и пребиваване на обикновения буревестник и средния корморан, както и на всички колонии на средния корморан в Турция и България.

До края на проекта ще бъдат картирани и идентифицирани морски Орнитологично важни места около най-важните за тези видове колонии. Докато протичат проучванията от плавателния съд по проекта ще бъдат обучени няколко доброволци от съседните ни страни – Румъния и Турция, както и от България, не само в проучването на морските птици, но и в прилагането на методи за тяхното опазване.

 

 

Да спасим врабчетата!

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) започва кампанията "Зрънце любов" за подхранване на дивите пойни птици през зимата, с...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини