Хиляди българи се включиха в кампанията "Зрънце любов"

8457
Хиляди българи се включиха в кампанията "Зрънце любов"

Хиляди българи се включиха в кампанията на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) за зимно подхранване на пойните птици "Зрънце любов", съобщиха от дружеството.

Те станаха част от инициативата в помощ на птиците като поставиха своя хранилка пред блока и в парка или по друг начин според своите възможности и интереси. От началото на декември до средата на март БДЗП организира над 40 обучения и работилници за изработване на хранилки сред ученици и деца от цялата страна. В тях се включиха над 1000 души. Със съдействието на експерти от БДЗП бяха изработени и поставени над 400 хранилки за птици. Сигурни сме, че още много хора са направили и поддържали свои хранилки, без да имаме обратна връзка за това.

В кампанията "Зрънце любов" се включиха десетки детски градини, училища, младежи, семейства с деца, както и много възрастни хора. Грижата за дивата природа, която често е само на една ръка разстояние от нас, запали хиляди съмишленици. БДЗП организира зимното подхранване за четвърта поредна година, но за разлика от предишни години през 2012 г. акцията бе анонсирана като национална кампания. Тя получи името "Зрънце любов" след онлайн конкурс за избор на запомнящо се наименование. След това в сътрудничество с онлайн платформата за подкрепа на добрите идеи "За България" бяха събрани 440 лв. за закупуване на слънчоглед за поддържане на около 100 хранилки в цялата страна. По време на два благотворителни базара в Добрич пък бе набрана сумата от 264 лв. отново за закупуване на слънчоглед изцяло с усилията на доброволци на БДЗП.

От средата на януари до средата на февруари се проведе фотоконкурсът "Зрънце любов в обектива". Той събра 159 фотографии от 64 автори. Снимките бяха оценени от жури, в което участваха представители на Дневник, ФотоСинтезис и БДЗП. Наградени бяха три фотографии. Първото място грабна Нончо Илиев с кадъра "Идвааам!", второто отиде при Стефан Стефанов с фотографията "Доверие", а третото заслужи Борислав Христов със "Син синигер". Отделно от официалното класиране, всички 159 фотографии бяха качени в профила на БДЗП във Facebook (http://www.facebook.com/home.php#!/BSPBirds) и всеки имаше възможност да гласува за своя личен фаворит. Наградата на публиката взе снимката "Дарявам ти щастие" на Севдалина Кацарова.



Защо БДЗП инициира кампанията "Зрънце любов"? Защото около нас живеят много красиви и крехки пернати създания, които обикновено не забелязваме в забързаното си ежедневие. Големият синигер, синият синигер, горската зидарка, врабчетата, червеношийките, чинките, сойките, черешарките и много други птици не отлитат на юг и остават да зимуват с нас. Ние можем да им помогнем да оцелеят в студените дни като им предложим здравословна храна. Всеки от нас може да направи и да поддържа своя хранилка от стара пластмасова бутилка, която да пълни със суров слънчоглед в студените зимни месеци. Така ще устроим вкусна трапеза и ще помогнем на птиците да си набавят жизнено важна енергия, а ние ще си спечелим прекрасни приятели и невероятна радост от общуването с природата.

Тъй като вече зимата дава път на пролетта и птиците могат да намират сами насекоми и семена, сега можем да насочим своите усилия в друга посока – да помогнем на птиците като им предложим топъл дом, където да отгледат малките си. Направете и поставете на високо дърво къщичка за птици.

32 африкански папагала ще се завърнат в Уганда след тригодишен плен

32 африкански сиви папагала жако ще се завърнат в Уганда след тригодишен плен. Това са всички оцелели  птици от групата от 108 кон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com