Да спасим врабчетата!

49263
Да спасим врабчетата!

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) започва кампанията "Зрънце любов" за подхранване на дивите пойни птици през зимата, съобщиха от организацията.

Някои от птиците, които познаваме - синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други, остават да зимуват в България и не отлитат на юг. През зимата, обаче, им е изключително трудно да оцелеят особено когато падне сняг. Те имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло и ние можем да им помогнем. Като им дадем шепа семки. За целта БДЗП организира поставянето на хранилки за птици в паркове, градинки, пред обществени сгради и офиси.

Тази година е планирано кампанията да бъде още по-мащабна и да в нея да се включи всеки, който обича природата. За да се включите, трябва само да направите своя хранилка от стара пластмасова бутилка, да я поставите на балкона, в двора или в най-близкия парк и редовно да я пълните със слънчогледови семки. Семенцата трябва задължително да бъдат сурови и безсолни. Слънчогледът е най-подходящата и достъпна храна за пойните птички, зимуващи по нашите ширини.

Миналата година БДЗП поддържаше над 100 хранилки в цяла България. Те се зареждат всеки ден от доброволци и затова са необходими много семки. За тази цел стартира дарителска кампания в онлайн платформата "За България", където всеки може да дари на БДЗП за закупуването на 500 кг семки, с които да се пълнят хранилките в цялата страна.

От оцеляването на птиците през зимата зависим и ние хората. Всичко в екосистемата е свързано и без отделните й брънки не може да съществува хармония. Ето един пример от София. Всички обичаме софийските кестени, които красят големите паркове и междублоковите пространства. Те са белите дробове на столицата и ни осигуряват така необходимия чист въздух, прохлада и сянка през лятото. Кестените са дом на много обитатели – насекоми, гризачи и птици, но някои от тях са вредители. Може би сте забелязали, че в последните десетина години софийските кестени пожълтяват и листата им окапват още през юни. Това се дължи на опасния листоминиращ молец, който унищожава дърветата, поясняват от  БДЗП. Единственият му естествен враг, открит до момента, е синигерът. Той е известен природен санитар. На ден изяжда огромно количество насекоми – колкото е собственото му тегло. В периода докато храни малките си, едно семейство синигери може да изяде няколкостотин килограма насекоми!

Данните, които БДЗП събира и анализира в рамките на проучването "Мониторинг на обикновените видове птици", показват доста тревожни тенденции. През последните 6 години домашното врабче намалява с 42%, гугутката с 35%, сойката с 30%, косът – с 22%, а големият синигер – с 13%. Дали София ще бъде следващата столица след Лондон и Париж, където домашните врабчета ще изчезнат напълно? Това зависи от всички нас.

Дарете зрънце любов на птичка в нужда!

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com