Идеалната закуска, която регулира кръвното

46960
Идеалната закуска, която регулира кръвното
Снимка: iStock/Guliver

Ежедневната употреба на кисело мляко помага да се снижи кръвното налягане при хипертония, са изяснили учените. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в изданието International Dairy Journal.

Служителите на Университета на Южна Австралия заедно с техни колеги от Университета на Мейн са изучили връзката между наличието на йогурт в менюто, кръвното налягане и рисковите фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания. За основа те взели данните на 915 души, участващи в дългосрочното изследване Maine-Syracuse Longitudinal Study, което се провежда от 1974 година. То е посветено на болести на сърцето и кръвоносните съдове, преди всичко хипертония, уточнява РИА Новости.

3 грешки, които допускат повечето хора с високо кръвно

Хората с високо кръвно налягане често подценяват състоянието си и допускат грешки, които могат да се окажат фатални. Една от тях е свър...

Авторите сравнили храненето на доброволците с техните медицински показатели и стигнали до извода, че дори понякога да се хапва кисело мляко, това може да подобри самочувствието на хората с високо кръвно. При тези, при които киселомлечният продукт присъства редовно в менюто, показателите (при норма 120/80 милиметра живачен стълб) били със седем пункта по-ниски, отколкото при тези, които не го употребяват.

„Млечните продукти, особено йогурт, могат да понижат кръвното налягане. Това е свързано с факта, че млечните продукти съдържат редица хранителни микроелементи, включително калций, магнезий и калий, които участват в регулирането на кръвното налягане“, пояснява д-р Александра Уейд.

Този продукт съдържа бактерии, които допринасят за изработването на протеини. Те на свой ред влияят върху кръвното налягане, добавя тя.

Най-опасната грешка при отслабване

На свой ред американският диетолог Лиза Московиц отбелязва най-голямата грешка, свързана със закуските по време на диета, пише изданието Eat This, Not That!.

Специални упражнения свалят високото кръвно налягане

Високото кръвно налягане оказва неблагоприятно въздействие върху кръвоносните съдове и вътрешните органи, което може да доведе до серио...

Често хората, които желаят да отслабнат, се отказват от закуската, за да могат по-осезаемо да намалят количеството употребявани калории. Това според експерта е грешно. Липсата на закуска води до колебания в настроението, глад и чувство за умора, което пречи на отслабването.

„Това, което ядете или не ядете на закуска, може през остатъка на деня да бъде или в полза, или във вреда на вашите запаси от енергия, концентрация, храносмилане, настроение, ниво на глад и метаболитна функция“, обяснява Московиц.

Диетологът препоръчва не само да не се отказваме от закуската, но и да следим тя да съдържа балансирано количество белтъчини, фибри и мазнини. Ако сутрин нямате време за готвене, Московиц предлага да се задоволите със смутита, кисело мляко, препечен хляб с бадемово масло или протеинов бар.

По-рано американският диетолог Лаура Бурак назова начин да се направи закуската по-питателна и полезна за фигурата. По думите ѝ овесена каша в съчетание с белтъчини е пълноценна храна, която позволява да се стабилизира нивото на кръвна захар и да се удължи чувството за ситост.

Най-обикновена тиква срещу диабет и хипертония

Този зеленчук (тиквата спада към т.нар. плодови зеленчуци) е много хранителен, съдържа малко мазнини, въглехидрати и калории, но в него...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com