Апатията дойде, тлъстините останаха. Сериозни причини да кажете НЕ на интервалното гладуване

13350
Апатията дойде, тлъстините останаха. Сериозни причини да кажете НЕ на интервалното гладуване
Снимка: iStock

Интервалното (периодично) гладуване, при което консумирането на храна се редува с периоди на въздържание, днес е в пика на своята популярност. Защо не бива изцяло да се доверявате на този метод за отслабване, разказва диетологът, нутрициолог и психолог Зоя Богданова пред „Аргументи и факти“.

Причина №1. Загуба на мускулна маса

Още след 14 часа гладуване тялото започва да разгражда мускулите, така че в кръвта се появяват аминокиселини и глюкоза, съхранявани под формата на гликоген. Когато човек вече има дефицит на мускулна тъкан плюс забавен метаболизъм, за един ден периодичното гладуване може да забави метаболизма още повече.

Ако водите заседнал начин на живот, храните се неправилно, изключвайки протеините от диетата, тялото ще започне да "яде" мускулите. Настъпва загуба на енергия, развиват се депресия или апатия, както и други сложни състояния, тъй като се нарушава синтезът на триптофан.

Ето защо възрастните хора, които спортуват, се открояват толкова много на фона на останалите. В крайна сметка единственото нещо, което не остарява в нашето тяло, е мускулната тъкан, а тя изисква хранене и движение.

Причина №2. В организма на човека няма клетъчен боклук

Сред привържениците на периодичното гладуване съществува убеждение, че по време на въздържание от храна организмът поглъща собствения си клетъчен боклук. Така например постъпват дрождите в процеса по автофагия.

Но човешкият организъм работи по различен начин. Изчиства се чрез метаболизма. Процесите на гниене и обновяване на клетките вътре в нас протичат едновременно и постоянно, за това е необходимо да поддържаме енергийното ниво, тоест да се храним.

Ние нямаме клетъчен боклук, но имаме мускули, витамини и мазнини, които се консумират с всички произтичащи от това негативни последици.

Причина №3. Интервалното гладуване е противопоказано за хора със системни заболявания

Преди да се заемете с периодично гладуване, трябва да разберете, че инсулинът разгражда не само глюкозата, но е отговорен и за липидния метаболизъм. Той насърчава освобождаването на ензими, които усвояват храната след навлизането й в дванадесетопръстника. Огромен брой процеси в организма са свързани с това как се храним, как се движим и колко течности пием.

Ако говорим за метаболитен синдром, периодичното гладуване ще го влоши и може да доведе до хормонално затлъстяване, нарушаване в работата на хипофизната жлеза и хипоталамуса, щитовидната жлеза, хипотиреоидизъм.

Интервалното гладуване може също да влоши здравето на хората, които вече имат хранителни разстройства. Най-често те се съпровождат от невротични състояния. Тази хранителна система обикновено се опитва от тези, които са имали лош опит с предишни диети. Те вярват във „вълшебното хапче“ и не искат да приемат реалността и ситуацията, в която се намират.

Причина №4. Интервалното гладуване се основава на когнитивно изкривяване

Хората с наднормено тегло и с хранителни разстройства мечтаят да отслабнат чрез магия. Те не искат да поемат отговорност за себе си и винаги намират потвърждение на това, в което вярват, включително на периодичното гладуване. Когато японският учен, молекулярен биолог Йошинори Осуми изучавал лизозомния път на аутофагията, използвайки гъбички (дрожди), той го е тествал върху мишки. Хора не са участвали в неговото изследване. И резултатите от неговите изследвания нямат нищо общо с човешкия метаболизъм. Това беше потвърдено от самия учен на лекция в Москва, която се проведе през януари 2020 г.

Но привържениците на периодичното гладуване навсякъде се опитват да намерят потвърждение на своята теория. Вярно е, че понякога просто трябва да се погледнете в огледалото и да видите в него доказателства за вашите действия, безпомощност и пренебрегване на собствената си фигура.

Причина №5. Нарушение на работата на стомашно-чревния тракт

Ако не ядете, това не означава, че храносмилателният тракт не изпраща сигнали за освобождаване на ензими за смилане на храната. Когато за първи път си представим храна, се произвежда слюнка. В този момент мозъкът подава съответния сигнал.

Още дори не сте започнали да се храните и просто сте се замислили, а механизмът за постъпване на жлъчка и ензими от панкреаса в дванадесетопръстника вече е стартирал. Киселинността на стомашния сок се повишава, епителът на стомашно-чревния тракт започва да произвежда слуз, чревната стена - ензими.

Всичко е готово, но вие не давате нищо на своя организъм. Именно поради тази причина на хората с бъбречни заболявания, заболявания на жлъчния мехур, проблеми с киселинността, рефлукс и слаб стомах е строго забранено да гладуват.

Причина №6. Нарушение на водния баланс

Водата в нашия организъм участва във всички процеси: доставката на хранителни вещества до клетките, първичната хидролиза (разграждане на протеини, мазнини и въглехидрати), разграждането на аминокиселините, движението на изпражненията през червата и извеждането на токсините.

Бъбреците са отговорни за водния баланс. Ако отказвате да се храните дълго време, може да получите подуване или кетоза (отравяне). Нивата на натрий и калий намаляват, докато нивата на хлор се повишават. Има загуба на електролити, необходими за функционирането на мозъка. Клетките не могат да бъдат пречистени, защото трябва да работят и да вземат необходимите елементи от храната. Вие сами спирате процеса и започвате да се тровите, губите последното, което е натрупано от вашия организъм.

Диабетът може да се победи с гладуване

Ако имате висок брой тромбоцити, ниско ниво на желязо, в никакъв случай не трябва да преминавате към периодично гладуване. Поради загубата на вода започва тромбоза, което може да причини запушване на вените, което може да бъде фатално.

Причина №7. Изместване на акцента към психологическия отказ от храна

Целият ни живот е свързан с храната. Но периодичното гладуване ви принуждава да го изоставите, без да давате психологическа алтернатива.

Всъщност решаването на проблема с наднорменото тегло е изненадващо просто. Пийте вода, движете се, яжте, спортувайте, ходете навън поне 1 час, премахнете от диетата храни с висок гликемичен индекс (от 50 и повече), не яжте порция над 300 грама (половината трябва да съдържа зеленчуци и плодове, една четвърт - зърнени храни, бобови култури, ядки и една четвърт - протеини) и живейте спокойно, поддържайки нормален метаболизъм.

По-лесно е да си направите хляб с ленено семе, отколкото да се измъчвате с периоди на глад, които нарушават метаболизма ви и в крайна сметка могат да доведат до наддаване на тегло и загуба на здраве.

Диетата има противопоказания, изисква се консултация със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com