Кои храни свалят кръвното налягане

52364
Кои храни свалят кръвното налягане
Снимка: iStock/Guliver

Натовареното ежедневие и стресиращият начин на живот неизменно водят до постепенно повишаване на кръвното налягане. Обикновено стигаме до лекарства, едва когато границите му станат прекалено високи. Но много по-добре е да вземем предварително мерки и с малко усилия намалим риска от хипертония. Можем просто да контролираме хранителния си режим и увеличим приема на тези храни, които помагат за намаляване на стойностите на кръвното ни налягане. Ето най-популярните от тях:

ЦИТРУСОВИ  ПЛОДОВЕ

Грейпфрутите, портокалите и лимоните са богати на витамини, минерали, които са полезни за сърцето и намаляват кръвното налягане.

Медици извършили 5-месечно изследване сред 101 японски жени, които всеки ден приемали лимонов сок, съчетан с кратка разходка. Това довело до значително намаляване на кръвното им налягане, което, според учените, се дължи на наличието на лимонова киселина и флавоноид в лимона.

Същият ефект имат грейпфрутът и сокът от грейпфрут. Но ако пиете лекарства за високо кръвно налягане, внимавайте с приемането на грейпфрут, защото е несъвместим с някои медикаменти. 

СЬОМГА

5 симптома за високо кръвно, които често игнорираме

Много често хората не обръщат внимание на болежки или неразположение по тяло с надеждата, че става въпрос за нещо дребно, което ще отми...

Сьомгата е отличен източник на омега-3 мастни киселини, които имат изключително здравословен ефект. Тези мазнини понижават кръвното налягане и контролират нивото на холестерол. Редовната консумация на сьомга намалява значително риска от хипертония.

ТИКВЕНИ СЕМКИ

Тиквените семки може да са малки, но за сметка на това изключително полезни и хранителни. Те са богати на цинк, магнезий, калий, аргинин и аминокиселина, необходима за производството на азотна киселина, което води до намаляване на кръвното налягане. Същият ефект има олиото, произведено от тиквени семки.

БОБ И ЛЕЩА

Лесен трик за сваляне на кръвното налягане

Високото кръвно налягане може да е много опасно за организма на човек, затова редовните профилактични прегледи са чудесна превенция и в...

Бобът и лещата са богати на хранителни вещества, които регулират кръвното налягане, сред които фибри, магнезий и калий. Многобройни проучвания доказват, че включването на боб и леща в менюта на хора с хипертония води до положителен ефект в борбата с високото кръвно налягане.

МОРКОВИ

Хрупкави, сладки и хранителни, морковите са основен зеленчук в диетата на много хора. Богати са на фенолови съединения като хлорогенна и кафеена киселини, които намаляват възпаленията, а това води до спадане нивата на кръвно налягане. Макар морковите да се консумират сготвени, най-полезни са в сурово състояние, защото се запазват полезните им съставки.

ЦЕЛИНА

Целината е популярен зеленчук и подправка с положителен ефект върху кръвното налягане. Тя съдържа фталиди, които отпускат мускулите около артериите и позволяват на кръвоносните съдове да се разширяват, което води до намаляване кръвното налягане.

Безценен съвет за хората с високо кръвно налягане

Дoц. д-р Кирил Кaрaмфилoв e зaвeждaщ нa Oтдeлeниe пo инвaзивнa кaрдиoлoгия в Унивeрcитeтcкa бoлницa „Aлeкcaндрoвcкa” в Coфи...

КИСЕЛО МЛЯКО

Киселото мляко е богат на хранителни вещества продукт, който съдържа минерали, регулиращи кръвното налягане, сред които калий и калций. Изследване сред 28 студенти показало, че при консумация на кисело мляко 3 пъти на ден се намалява с 13% рискът от високо кръвно налягане.

БИЛКИ И ПОДПРАВКИ

Определени билки и подправки са богати на съединения, които намаляват кръвното налягане. Сред тях са: семена от целина, шафран, кориандър, черен кимион, канела, женшен, сладък босилек, джинджифил. Това са само част от билките, за които чрез направени изследвания върху хора и животни, се доказа, че намаляват кръвното налягане.

Можем да добавим още зеленчуци, сред които домати, цвекло, спанак, броколи, както и шамфъстък, чия. Колкото по-рано включим тези полезни храни в менюто си, толкова повече намаляваме вероятността един ден да посегнем към медикаменти за хипертония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com