Лекар: Яжте сланината с това, за да е полезна за здравето ви

104891
Лекар: Яжте сланината с това, за да е полезна за здравето ви
Снимка: iStock

Сланината се счита за мазна и висококалорична храна. Но нейната умерена и правилна консумация носи ползи за здравето.

“Просто трябва да я ядете правилно”, казва руският диетолог д-р Татяна Жаровская. Тя препоръчва да се яде на закуска и в комбинация с определени храни.

Как е правилно да се яде сланина?

Според експерта този продукт е труден за храносмилане, но при здрави хора се отразява добре жлъчния мехур, подобрява оттичането на жлъчката и спомага за нормализиране на храносмилането. Затова е най-добре да го ядете на закуска.

Лекар: Яжте сланината така за железен имунитет

Лекарят препоръчва тази храна да се консумира с горчица и хрян. Тези продукти стимулират секрецията, като по този начин помагат на тялото да усвоява по-добре мазнините.

В същото време диетологът не препоръчва коментираният продукт да се консумира от хора с обостряне на хроничен холецистит, панкреатит, хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и холелитиаза.

Ползи от сланината

Тя е богат източник на витамин D, хранително вещество, което повечето хора изпитват дефицит. Нивата му спадат сериозно през по-студените сезони, когато сме по-малко изложени на слънчева светлина. Това има пагубен ефект върху настроението, имунитета и благосъстоянието.

Витамин D играе важна роля в растежа, функцията на нервната система, репродуктивното здраве и имунната функция. А високото му съдържание в организма намалява риска от развитие на рак, сърдечно-съдови и инфекциозни заболявания.

Холинът е друго важно хранително вещество, което не се намира в големи количества в коментираната храна. Само 10 процента от населението получава достатъчно холин от диетата си. Според изследване на учени от университета в Аризона, това вещество намалява риска от сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер. То също така помага за отстраняването на холестерола с ниска плътност от черния дроб, а неговият дефицит може да доведе до натрупване на мазнини. Холинът в свинската мас варира от 102 до 399 mg на чаша (200 g), в зависимост от това от каква порода свине е произведена.

Сланината е перфектна комбинация от три вида мазнини: мононенаситени, наситени и полиненаситени. Често срещано погрешно схващане е, че мазнините са вредни и насърчават наддаването на тегло. Истината е, че тялото се нуждае от мазнини, за да функционира. Те са основният източник на енергия и помагат на тялото да усвоява витамините. И яденето им заедно с въглехидрати може да помогне за предотвратяване на бъдещи сривове на захарта.

Свинската мазнина е богата на микро- и макроелементи, компоненти, които влияят на тонизиращия ефект на организма. Малко хора знаят, че съдържа уникален компонент - арахидонова киселина, която има положителен ефект върху функционирането на женското тяло. Премахва токсините, подобрява имунитета, насърчава мозъчната функция и подобрява метаболизма.

Жените, които очакват бебе или кърмят, също могат да ядат свинска мас. Нейните полезни свойства ще помогнат за формирането на мозъка и мускулите на плода, а след това и за образуването на кърма.

Сланината е един от продуктите, които съдържат селен в лесноусвоима форма. Той е много важен за мъжката репродуктивна функция и помага за повишаване на потентността.

Сланина - вдига или сваля холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com