Лекар разкри защо сланината ТРЯБВА да се яде с чесън

39155
Лекар разкри защо сланината ТРЯБВА да се яде с чесън
Снимка: iStock

Сланината, която е рекордьор по съдържание на холестерол, обикновено се яде с чесън. Това е много мъдра традиция - в крайна сметка чесънът намалява рисковете за здравето, свързани с диета с високо съдържание на мазнини, по няколко начина, споделя руският диетолог д-р Мария Волченкова.

Сланина с чесън

Чесънът забавя общото производство на холестерол и стимулира усвояването на „лошия“ холестерол, като по този начин намалява риска от атеросклероза и хипертония. Лекарят добавя, че 4-годишно проучване установи, че хората, които приемат 900 mg чесън на прах на ден, имат 8% увеличение на добрия холестерол, 4% намаление на лошия холестерол и 7% понижение на кръвното налягане.

Лекар разкри 5 причини да започнете да ядете по 20 гр сланина всеки ден

Диетологът Мария Волченкова посочва, че сланината не се причислява към здравословните храни дори ако се яде с чесън. Освен това проблемът не е само в самия продукт, но и в това с какво се яде: „Сланината обикновено се яде с хляб или картофи, често като мезе към силни алкохолни напитки. Излишните мазнини в комбинация с излишните въглехидрати не са полезни за никого.“

Но за сметка на това експертът препоръчва ежедневна консумация на чесън. Съдържащият се в него алицин обяснява ефективността му срещу респираторни заболявания.

"Голямо проучване установи, че ежедневният прием на добавки с чесън намалява броя на настинките с 63%. Средната продължителност на симптомите на настинка също е намалена със 70%, от пет дни в плацебо групата до един и половина дни в групата с чесън. Друг експеримент установи, че консумацията на 2,5 грама стар чесън на ден намалява броя на дните с настинка или грип с 61%", казва още лекарят.

Експертът допълва, че този зеленчук намалява риска от холелитиаза. Група вещества, съдържащи се в него, разреждат жлъчката и предотвратяват образуването на камъни в нея. Най-често холелитиазата се развива поради твърде много мазнини в храната. Това е друг научен инструмент в полза на яденето на пикантния зеленчук заедно със сланина и други храни с високо съдържание на мазнини.

Лекарят допълва, че проучванията показват, че веществата, съдържащи се в чесъна, увеличават производството на чернодробни ензими, необходими за метаболизма на лекарствата. Доказано е също, че този пикантен зеленчук защитава черния дроб от токсините, открити в лекарствата и тежките метали.

При обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт, като гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) е по-добре чесънът да не се консумира. Възможна е и индивидуална непоносимост и алергични реакции към него - и в тези случаи той трябва да се изключи напълно от диетата.

Още: Хора над тази възраст не трябва да ядат сланина

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от това на ден намалява риска от деменция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com