Пастата за зъби и още 6 виновника за безсънието

5996
Пастата за зъби и още 6 виновника за безсънието
Снимка: iStock/Guliver

Виновниците за безсънието, което ни измъчва, присъстват в почти всеки дом. За някои от тях дори не предполагаме, но всички те пречат на пълноценния сън. 

В резултат от това още със ставането чувстваме умора и изтощение. В случая продължителността на съня няма значение, защото неговото качество е много по-важно за начина, по който ще се чувстваме през деня.  

Това са топ 7 виновниците за безсънието ни.

Топло одеяло

Какво по-хубаво от топло одеяло, което създава усещането за уют през зимата. Но ако одеялото е твърде топло, качеството на съня може да пострада от това. Факт е, че ако телесната температура се повиши дори малко, сънят не е пълноценен. Много е важно да намерите баланс в случая - ако стаята е прекалено хладна и одеялото е твърде леко, също няма да успеете да си починете пълноценно.

Лимон

Учените предупреждават, че вечер трябва да се стои далече от лимоните. Цитрусовите плодове подобряват настроението, като същевременно с това повишат умствената бдителност и прилива на енергия.

Поради тази причина е по-добре да пропуснете лимона. Не използвайте прах за пране на спалното бельо, който е с аромат на цитрусови плодове, защото това също ще се отрази негативно на съня ви.

Паста за зъби

Не по никакъв начин не ви разубеждаваме да миете зъбите си преди лягане! Напротив, дори зъболекарите казват, че миенето на зъбите сутрин е за разкрасяване, а вечер - за здраве. Но ви съветваме да обърнете внимание на вкуса и миризмата на пастата за зъби. Факт е, че не само цитрусовите аромати, но и миризмата на мента действа ободряващо.

Цвета на стените в спалнята

Според проучване на американски учени цветът на стените в спалнята влияе върху качеството на съня. Най-благоприятни са цветовете в нежно зелената гама и приглушено жълтите нюанси.

Най-неподходящи са сиво, лилаво и кафяво. Те пречат да се отпуснете и провокират кошмари. Въпреки своята яркост, сребристите, златистите оранжевите и червените тонове се оказват не толкова лоши варианти в сравнение с лилавото.

Бъркотията в спалнята

На подсъзнателно ниво не сме в състояние да се отпуснем, когато в пространството около нас цари хаос.

Домашен любимец

Ако имате домашен любимец и той спи с вас, това също може да се отрази негативно на съня ви, тъй като той ще се мести в леглото и вероятно ще събори завивката ви. Не забравяйте, че и животните хъркат и най-вече, че издават и други странни звуци.

Четенето на книга преди сън

Със сигурност четенето на книга преди сън е по-добър вариант от гледането на телевизия и взиране в екрана на телефона. Но често прочетеното предизвиква емоционален отговор и това може да влоши качеството на съня. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com