Плодовете и зеленчуците, които трябва да хапваме през есента

15962
Плодовете и зеленчуците, които трябва да хапваме през есента
Снимка: iStock

Есента е тук и ние трябва да се възползваме от сезонните есенни плодове и зеленчуци. Те са по -здравословни, имат по-богат вкус и като цяло са по-достъпни.

1. Ябълки

Освен тиквите, ябълките са запазената марка на есента. Ябълките съдържат много разтворими фибри и витамин С, така че са идеални и за закуска в движение. За да сте сигурни, че взимате най -доброто от овощната градина, изберете твърди ябълки и без петна или синини. За да ги запазите свежи у дома, съхранявайте ги на хладно и сухо място. Ябълките отделят етилен, който подпомага узряването, така че е важно да ги държите далеч от други продукти, чувствителни към етилен, като авокадо, банани или цитрусови плодове.

2. Круши

Може да не свързвате крушис есента, но този сезон дава широка гама от сортове и аромати. Без значение от вида, наберете крушите си, докато са още твърди, след което ги оставете да узреят. След като омекнат, можете да изберете да ги съхранявате в хладилника или да ги държите в купа с плодове и да ядете в рамките на пет дни. И точно както ябълките, лимоновият сок може да помогне за предотвратяване покафеняването на нарязаните ви круши. Kрушите са хидрофилна храна,  те обичат водата и бързо ви зареждат. Те също са заредени с  пектин, който  детоксикира, регулира стомашно-чревния тракт и стимулира имунната система.

3. Грозде

Гроздето е добър източник на витамин К, витамин С, антиоксиданти и ресвератрол, противовъзпалително съединение, което помага кожата ви да изглежда млада. Можете да ги ядете сурови или да ги пуснете във фризера за здравословно сладко лакомство.

4. Райска ябълка

Райската ябълка е златистожълт плод, пълен с витамини, минерали и антиоксиданти. Те приличат на малки жълто-оранжеви домати и имат същите защитни съединения, като бета-каротин и ликопен.

5. Листни зеленчуци

Есента всъщност е едно от най -добрите времена да се насладите на листни зеленчуци. Те са  източник на витамин К, витамин А, витамин С, фибри и манган. Листните зеленчуци са отличен начин да добавите обем към ястието, без да ви тежат.

6. Червени боровинки

Боровинката е богата на фитонутриенти и е добър източник на витамин С, диетични фибри и манган. Въпреки че вероятно ядете сушени боровинки в зърнени храни и смеси, суровите боровинки са по-здравословни. Те имат много по -малко захар и един тон витамин А, за който се казва, че съдейства за здравословното зрение, кожата и понижава лошия холестерол.

7. Цвекло

Тези хранителни кореноплодни зеленчуци се предлагат в цветове на дъгата. Независимо дали червено, розово, бяло, оранжево, цвеклото е вкусен универсален зеленчук, на който можете да се насладите печен, пюриран или суров. Цвеклото също предлага разнообразие от витамини и минерали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com