По колко сланина трябва да ядете на ден за вдигане на имунитета

6480
По колко сланина трябва да ядете на ден за вдигане на имунитета
Снимка: iStock

Диетологът Людмила Гончарова разкрива по колко сланина трябва да се яде на ден за силен имунитет. "През есента и зимата човешкото тяло особено се нуждае от животински мазнини - те ще помогнат да се справят с болести и вируси. А такива в сланина има повече от достатъчно. За да подсилите имунната система, трябва да консумирате около 50 грама от този продукт на ден", казва експертът.

"Вярно е, че не трябва да нагрявате продукта. При подлагане на температури над 40 ℃  това го лишава от полезните му свойства", казва специалистът. 

Други ползи от сланината

Тази храна е богат източник на витамин D, хранително вещество, което при повечето хора е в дефицит. Нивата му спадат сериозно през по-студените сезони, когато сме по-малко изложени на слънчева светлина. Това има пагубен ефект върху настроението, имунитета и благосъстоянието.

Лекар: Яжте сланината така, за да е полезна за сърцето

Холинът е друго важно хранително вещество, което не се намира в големи количества в други храни. Само 10 процента от населението получава достатъчно холин от диетата си. Според изследване на учени от университета в Аризона, това вещество намалява риска от сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер. Той също така помага за отстраняването на холестерола с ниска плътност от черния дроб, а неговият дефицит може да доведе до натрупване на мазнини. Холинът в свинската мас варира от 102 до 399 mg на чаша (200 g), в зависимост от това от каква порода свине е произведена.

Продуктът е перфектна комбинация от три вида мазнини: мононенаситени, наситени и полиненаситени. Често срещано погрешно схващане е, че мазнините са вредни и насърчават наддаването на тегло. Истината е, че тялото се нуждае от мазнини, за да функционира. Те са основният източник на енергия и помагат на тялото да усвоява витамините. И яденето им заедно с въглехидрати може да помогне за предотвратяване на бъдещи сривове на захарта.

Сланината е един от продуктите, които съдържат селен в лесноусвоима форма. Той е много важен за мъжката репродуктивна функция и помага за повишаване на потентността. Коментираният продукт дава огромен прилив на енергия и възстановява силата, затова силно се препоръчва за консумация от мъже, заети с тежък физически труд. Консумацията му поддържа нивата на фосфор и играе жизненоважна роля за нивата на калций в кръвта. Калцият и фосфорът са от съществено значение за поддържането на здрави кости. Деца под 12 години могат да ядат до 15 грама на ден, а тийнейджъри до 50 грама.

Сланина - вдига или сваля холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com