X
 
 

Сензационен метод убива рака за секунда

5581 2
photo of Сензационен метод убива рака за секунда
Снимка: Pixabay.com
Нова технология, създадена на базата на ускорител и разработена от лабораторията SLAC и университета в Станфорд, има за цел да намали страничните ефекти на раковата лъчева терапия и нейната продължителност.

Учените са разработили новия метод за лечение на рак чрез лъч, при който продължителността на облъчването се намалява от няколко минути до по-малко от секунда. Революционната технология ще намали времето за лъчева терапия и ще бъде много по-ефективна от традиционните методи за лечение, пише Eurek Alert.

Най-новото в лечението на рака: Безплатни консултации с топ онколог от чужбина

Доц. д-р Серкан Кескин, началник на Отделението по медицинска онкология в болница „Мемориал Шишли“ в Турция, ще консултира ...

Вградена в бъдещи компактни медицински устройства, технологията би могла да помогне лъчевата терапия да стане по-достъпна в целия свят.

Сега екипът от експерти е получил финансиране, за да продължи с два проекта за разработване на възможни лечения на тумори - единият, използващ рентгенови лъчение, а другият - протони.

Идеята зад двете е да се унищожат раковите клетки толкова бързо, че органите и другите тъкани да нямат време да се движат по време на прилагане на терапията. Това намалява вероятността радиацията да повреди здравата тъкан около туморите, като направи радиационната терапия по-прецизна.

"Използването на облъчваща доза, продължаваща по-малко от секунда, ще бъде най-добрият начин да се избегне непрекъснатото движение на органи и такъни, за да не бъдат засегнати те. Това ще даде значително предимство, в сравнение с методите, които използваме днес", заяви Били Лу, доцент по радиационна онкология в Станфордския университет по медицина.

Плъхове ще диагностицират рак на ранен стадий

На 27 ноември в Ростов на Дон ще бъде демонстрирано устройството с плъхове за бързо диагностициране на рак. Според учените технологията...

"Виждали сме при мишки, че когато прилагаме радиационната доза много по-бързо, ефектът от елиминирането на тумора е по-добър. Ако получените резултати се потвърдят и при хората, това ще бъде революция в областта на лъчелечението. Днес милиони пациенти по света получават само палиативни грижи, защото нямат достъп до лечение за рак. Надяваме се, че нашата работа ще допринесе за възможно най-доброто лечение на повече пациенти на повече места", разказва Лу.

Проектът, наречен PHASER, не само ще намали времето за терапия, но също така ще елиминира възможните странични ефекти на лъчелечението.

По-рано британските лекари са започнали да прилагат за диагностициране и лечение на рак на белите дробове уникална технология за радиочестотна аблация, която преди това се използвала за лечение на аритмии и други сърдечни заболявания.

Операцията се извършва с помощта на гореща игла - с помощта на този инструмент се извършва бърза биопсия, резултатите от която се обработват в рамките на две седмици.

Учени откриха вирус, който се бори с рака

Новозеландски учени от Университета Отаго установиха, как откритият наскоро вирус Сенека-Вали /вирусът от долината Сенека или SVV/ се б...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Оцелял българин 1 Оцелял българин преди 5 месеца Профил на трол?
    Дано много скоро да се възползват от този метод Сашо Нереза, Бакъря, Катъря,Драгалевскшя Ай дук и останалите от бригадата им!
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    На мен дори ми минаваха мисли за самоубийство, защото животът без любим човек и деца няма смисъл.ужасявайки се от своето дебело тяло аз твърдо реших, че трябва да се променя и да стана идеална.Това ми помогна !bit.ly/2q75a1e
    : 0 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално