Учени казаха коя е новата норма за холестерола

13821
Учени казаха коя е новата норма за холестерола
Снимка: iStock

Знаете ли, че холестеролът е толкова важен за живота, че ако не сте получили достатъчно чрез храната, черният ви дроб ще произведе известно количество? Всяка клетка в тялото съдържа холестерол - восъчно вещество, което се използва за производство на хормони. Вашето тяло също използва холестерол, за да произвежда витамин D и да създава вещества, които ви помагат да усвоявате веществата от храната. Всъщност тялото ви се нуждае от малко количество холестерол за добро здраве, но твърде много неща влияят на нивата на холестерол и го разбалансират. Високият холестерол е основен рисков фактор за сърдечно заболяване, което е причина номер едно за смъртта на населението в САЩ.

Златни правила за контролиране на високите нива на холестерол

Като за начало, ще ви представим в резюме акцентите в грижата за човек с висок холестерол, в случай, че целта е да се понижат нивата му. А след това ще направим подробен преглед на темата, като анализираме холестерола, неговите видове и знаците за това, че балансът е нарушен. 

Няма нещо, което да фиксира нивата на холестерола. По-скоро е важно да опитате комбинация от неща, за да контролирате холестерола. В това число влизат определен режим на хранене и движение, спокойствие и сън, редуциране на вредните мазни храни;

Ако нещо работи за вас, придържайте се към него. След като достигнете целевите нива на холестерол, е важно да ги поддържате и занапред;

Не пропускайте да следите нивата на холестерол редовно, за да не излязат извън контрол и да застрашите здравето си.

Здравословните нива на холестерол не са единствената цел. Високият холестерол е само един от рисковите фактори за сърдечно заболяване. Има други неща, които трябва да се вземат под внимание, като повишено кръвно налягане, пушене, наднормено тегло, диабет и други. Управлението на нивата на холестерола чрез поддържане на здравословна диета и начин на живот може да помогнат и за предпазване от по-сериозни заболявания.

Какво е съединението холестерол

Холестеролът е основен вид мазнина, която се пренася в кръвта. Всички клетки в организма се нуждаят от холестерол за вътрешните и външните мембрани. Необходим е също, за да се произвеждат някои хормони и за други функции.

Твърде много холестерол в кръвта може да увреди артериите и да доведе до сърдечни заболявания. Около ¾ от холестерола във вашето тяло се произвежда в черния дроб, а останалата част може да идва от видовете мазнини, които ядем.

Тези вредни навици са причината българите да сме с висок холестерол

Вашите гени също отчасти ще определят какви са нивата на холестерола в кръвта, както и вашата диета и начин на живот. Самият холестерол в храната има само много малък ефект върху холестерола в кръвта. Но консумирането на прекалено много наситени мазнини може да доведе до излишък на холестерол в кръвния поток.

Холестеролът се пренася през кръвния поток, свързан с две различни съединения, наречени липопротеини: липопротеини с ниска плътност (LDL) и липопротеини с висока плътност (HDL). LDL обикновено е известен като "лошия" холестерол, тъй като транспортира холестерола от черния дроб в цялото тяло и потенциално позволява той да бъде отложен в стените на артериите. HDL, известен като "добър холестерол", улавя холестерола от кръвта и го доставя на клетките, които го използват, или го връща обратно в черния дроб, за да бъде изведен или елиминиран от тялото.

Защо високият холестерол е проблем

Високият холестерол в кръвта е един рисков фактор за коронарна артериална болест. Ако нивото на холестерола е 6,5 mmol / L или по-голям, рискът от сърдечно заболяване е около 4 пъти по-голям от този на човек с ниво на холестерол от 4 mmol / L.

Не всички хора с високи нива на холестерол обаче страдат от сърдечни заболявания. Около 30% от засегнатите ще починат от сърдечни заболявания и повечето от тях ще бъдат на възраст над 65 години.

Развитието на сърдечно заболяване обикновено отнема 60-70 години, но ако откриете, че нивото на холестерола е високо, трябва да уведомите вашия лекар и да предприемете заедно мерки за нормализирането му.

Други рискови фактори за сърдечно заболяване включват пушене, високо кръвно налягане, диабет тип 2 и затлъстяване. Ако имате повече рискови фактори, още по-важно е да проверявате нивата на холестерола в кръвта и да потърсите съвет от специалист, както и да последвате нашите препоръки.

Холестеролът – добрият и лошият

Холестеролът се пренася в кръвния поток в частици, наречени липопротеини. Те се класифицират ​​според това колко големи са:

Най-големите частици се наричат ​​липопротеини с много ниска плътност (VLDL);

Междинните по размер се наричат ​​липопротеини с ниска плътност (LDL) и тези частици причиняват сърдечно заболяване;

Най-малките частици се наричат ​​липопротеини с висока плътност (HDL) и тези частици всъщност защитават от сърдечни заболявания.

Ако в кръвта има прекалено много LDL холестерол, той се натрупва по стените на кръвоносните съдове или артерии, образувайки плака. Това може да повиши опасността от инфаркт или инсулт. Липопротеините с висока плътност (HDL) помагат да се премахне излишния холестерол от кръвта и да се върне в черния дроб, където се разгражда и отстранява от тялото.

Какви са причините за високия холестерол

Тенденцията към висок холестерол изглежда генетично обусловена, въпреки че диетата също влияе на нивата на холестерола. Други фактори, които могат да повлияят на нивата му, са наднорменото тегло и физическата неактивност.

С напредване на възрастта е по-вероятно нивата на холестерола да се повишат. Преди менопаузата, жените са склонни да имат по-ниски нива на холестерол в сравнение с мъжете на същата възраст. След менопаузата нивата на LDL при жените често нарастват.

Тези храни са истински дар от бога за сърцето и холестерола

Съществуват значителни противоречия относно това дали високият холестерол сам по себе си е причина за сърдечни заболявания (липидна хипотеза), или симптом на възпалително състояние, което е истинската причина за сърдечно заболяване (възпалителна хипотеза). Според последната теория, хронично високите нива на възпаление създават малки лезии на артериалните стени; тялото изпраща LDL, за да лекува тези лезии, но в крайна сметка се натрупва и окислява, причинявайки запушвания. От тази гледна точка, най-добрият начин на живот за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания е да се намали възпалението в организма, вместо нивата на LDL.

Също така, за да сме максимално изчерпателни следва да споменем, че двете теории не се изключват взаимно. И двете до известна степен могат да бъдат верни.

В систематизирания списък от редица фактори, обуславящи повишаване на холестерола, се включват:

Непълноценна диета: консумирането на наситени мазнини, открити в следните хранителни продукти, може да повиши нивата на холестерола. Това са млечни продукти като масло, сметана, топено сирене, говеждо, свинско и агнешко месо, преработени меса като салам, колбаси и кожа на пиле, печени бисквити и бисквити, пълнени с крем;

Затлъстяване: Индексът на телесна маса (ИТМ) от 30 или по-висок ви излага на повишен риск от висок холестерол;

Голям размер на талията: Рискът от високо ниво на холестерол се увеличава, ако сте мъж с обиколка на кръста най-малко 101 см. или жена с обиколка на талията най-малко 88 см.;

Заседнал начин на живот: този фактор увеличава риска от образуване на холестерол до голяма степен. Леките физически упражнения и разходките от своя страна поддържат LDL или вредния холестерол под контрол;

Тютюнопушене: Пушенето намалява HDL или добрия холестерол. Той уврежда вътрешната облицовка на артериите, като улеснява прикрепването на холестерола и другите мазнини към кръвоносните съдове. Това може да увеличи риска от сърдечни заболявания, хипертония и инсулт;

Диабет: Диабетът увеличава LDL холестерола и намалява HDL холестерола в тялото. Уврежда артериите и увеличава риска от сърдечен удар.

Диагностика и конкретни стойности

Вашите нива на холестерол могат да бъдат измерени чрез кръвен тест, след като сте гладували в продължение на 9 до 12 часа.

Резултатите ще ви покажат общото ниво, нивата на LDL и HDL, както и нивата на триглицеридите, най-често срещаният вид мазнини в организма.

Очакваните нива на общия холестерол са 200 mg на децилитър кръв или по-малко; нивата между 200 mg / dL и 239 mg / dL се считат за гранично високи; 240 mg / dL или по-висока се счита за висок холестерол и повишава риска от сърдечни заболявания до два пъти по-висок от общия холестерол 200 mg / dL или по-нисък.

Очакваното ниво на HDL е 60 mg / dL или по-високо; нива под 40 mg / dL за мъже и по-малко от 50 mg / dL за жените увеличават риска от сърдечни заболявания.

Според Американската асоциация за сърдечно здраве, средното ниво на HDL холестерол за възрастни на възраст над 20 години е 54,3 mg / dL.

Очакваното ниво на LDL е по-малко от 100 mg / dL - колкото по-ниско е LDL, толкова по-добре от гледна точка на риска от сърдечни заболявания. Нивата между 139 и 150 mg / dL са гранично високи и тези между 160 до 189 mg / dL се считат за високи, докато нивата на LDL над 190 mg / dL се класифицират като много високи.

Според Американската асоциация за сърдечно здраве, средното ниво на LDL холестерол за възрастни на възраст 20 години и по-възрастни е 115.0 mg / dL.

Нормалните нива на триглицеридите се считат за 150 mg / dL или по-ниски; тези от 150 до 199 mg / dL се считат за гранично високи, докато тези от 200-499 mg / dL се считат за високи, а тези над 500 mg / dL се считат за много високи.

Отново според асоциацията, тук средното ниво на триглицеридите за възрастни над 20 години и повече години е 144,2 mg / dl.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com