Учени: Това са най-лесните начини за сваляне на кръвната захар

45319
Учени: Това са най-лесните начини за сваляне на кръвната захар
Снимка: iStock

Високата кръвна захар (хипогликемия) е изключително опасно състояние. Подобно на корозията, тя "разяжда" всички органи. Най-много страдат очите, бъбреците, нервите и сърцето. Болните от диабет най-често умират от инфаркти, инсулти, губят зрението си. Те развиват бъбречна недостатъчност и трябва да се подлагат на хемодиализа няколко пъти седмично (пречистване на кръвта с помощта на апарат). Възможна е появата на язви по краката, което води до ампутация.

Сваляне на кръвната захар

Учени от Diabetes UK съобщава, че когато нивата на глюкозата в кръвта се повишат, "тялото ви ще се опита да изхвърли излишната захар от кръвния поток чрез урината." В резултат на това тялото ви ще се нуждае от повече течности, за да се рехидратира, така че пиенето на вода може да помогне на тялото ви да премахне част от глюкозата от кръвта ви.

Те препоръчват два лесни и ефективни метода за редуциране на глюкозата в кръвта - пиенето на 6 до 8 чаши вода на ден, както и извършването на физически упражнения.

Хипергликемията може да възникне, ако нивата на глюкозата в кръвта са по-високи от 7 mmol / l преди хранене и са над 8,5 mmol / l два часа след хранене. Симптомите на хипергликемия при хора с диабет обикновено се развиват бавно в продължение на няколко дни или седмици.

Ендокринолог: Тази закуска сваля кръвната захар 

Симптомите на хипергликемия могат да се проявят в стомаха и да се засегната благосъстоянието ви и това как се чувствате като цяло. Те включват коремна болка, както и загуба на тегло, която не е провокирана от промяна в хранителните навици. Може също да забележите повишена жажда и сухота в устата, умора, замъглено зрение и появата на плодов дъх.

„Симптомите на хипергликемия могат да бъдат причинени и от недиагностициран диабет, така че посетете вашия лекар“, съветват експертите от британската организация. Хипергликемията може да бъде потенциално опасна, ако нивата на глюкозата станат много високи или останат високи за дълго време.

„Нивата на глюкозата се покачват и спадат през целия ден и за хората, живеещи с диабет, тези промени са по-значими и се случват по-често, отколкото при хората, които нямат диабет“, споделят още експертите.

Още: Не бързайте да изхвърляте този плевел - той сваля кръвната захар и чисти съдовете

Как може човек да разбере дали има диабет?

За съжаление, тялото ни не разполага с сетивен орган, който известява за високите нива на глюкоза. Следователно, в началото на заболяването, когато нейните стойности все още не са много високи, човек не чувства нищо необичайно. Но в същото време вредните ефекти на глюкозата върху тялото вече започват. В бъдеще, когато нейните нива достигнат достатъчно високи стойности, глюкозата започва да прониква в урината, привличайки вода към себе си. В резултат  на това се появява често уриниране, последвано от жажда. Понякога тези симптоми карат човек да отиде на лекар.

При някои пациенти първият симптом на диабет може да бъде сърбеж (глюкозата се натрупва в кожата и дразни нервните окончания) или появата на гнойни кожни обриви, циреи.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com