Българка получава награда за изследвания на рака на кожата

32058
Българка получава награда за изследвания на рака на кожата
Снимка: Getty Images / Guliver

Българката Нора Пенчева, аспирант в Laboratory of Systems Cancer Biology, ще получи наградата "Weintraub" за 2014 г. Това съобщава сайтът на Университета "Рокфелер", където Пенчева продължава обучението си, с уточнението, че става дума за една от най-престижните награди за аспиранти в САЩ, предаде КРОСС.

Призът се връчва от Центъра за изследвания в областта на рака "Фред Хътчинсън" като признание за забележителни постижения по време на изследователската й дейност в областта на биологичните науки, се казва в съобщението.

Нора Пенчева, която е бакалавър по неврология от Колежа "Кениън" в Охайо, се обучава в Университета "Рокфелер" от 2009 г., където през юни се очаква да защити докторска степен по молекулярна биология. Тя получава и стипендия от Центъра за изследвания на рака "Андерсън". Дипломната й работа изследва молекулярната биология на метастатичния карцином - най-смъртоносния тип рак на кожата.

Наградата "Weintraub" е учредена през 2000г. в памет на Harold M. Weintraub - основател на основното научно отделение на Центъра за изследвания в областта на рака "Фред Хътчинсън", който умира през 1995 година, на 49 години от рак на мозъка.

Церемонията по награждаването ще се състои през месец май в Центъра "Хътчинсън" в Сиатъл, където наградените ще участват в научен симпозиум и ще получат наградите си от Фонда "Weintraub and Groudine", учреден за насърчаване на интелектуалния обмен чрез промоция на програми за аспиранти, стажанти и учени от други страни. Пенчева е един от 13-те носители през тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване