Цените на лекарствата падат

6936
Цените на лекарствата падат

Намаление на цените на лекарствата ще има. Това обяви в Пловдив министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, предаде КРОСС.

В момента в НС е предложеният проект за промяна на Закона за здравното осигуряване, готова е и наредба 10, готови са и промените в Наредбата за цените и реинбуксацията на лекарствата, каза Атанасова. Проблем беше текстът в Наредба 10, в който се казва, че касата може да договаря само за 100% реинбурсираните лекарства, уточни министърът. Сега вече тази промяна е налице и тепърва ще се усети от пациентите и потребителите.

Цялостен одит за лекарствата

Предложението Сметната палата да извърши цялостен одит по разходване на финансови средства за централни доставки на лекарства ще обсъ...

Министърът посочи, че при някои лекарствени продукти вече има огромно намаление в цените. По Наредба 40, която урежда лекарствата за онкоболните, вече има намаление от 5 до 80%.

В Пловдив министър Атанасова каза още, че с промените в Наредба №34 на Министерство на здравеопазването, които касаят лекарските специализации, до 1200 лекари ще могат да финансират специализациите си от Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

"Нещо, изключително важно за системата на здравеопазването. Това досега никога не е правено. Ние сме първата държава в Европа, която използва този начин за финансиране, което е изключителен принос за системата на здравеопазването и за това младите лекари да останат тук", добави здравният министър.

Редактор: Сияна Любомирова

37% от лекарствата са фалшиви

Тридесет и седем процента от лекарствата в Европа са фалшиви. Те се доставят на континента от Индия, Китай и Пакистан. Имитациите досу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване