X
 
 

Даниела Дариткова: Няма как всяко дете да се лекува в чужбина

2751 0
photo of Даниела Дариткова: Няма как всяко дете да се лекува в чужбина
Снимка: БГНЕС
"Поемам ангажимент да има изслушване в Здравна комисия какви проблеми има с лечението на деца в чужбина, при какви срокове се обработват преписките, коментира и д-р Даниела Дариткова, която уточни пред Нова телевизия, че няма как всяко дете да се лекува в чужбина.

"Дефицит на средства няма - ако има административен дефицит, той ще бъде запълнен", каза още Дариткова.

"Очевидно системата е така направена, че се бавят протоколи – няма абсолютно никаква прозрачност коя процедура докъде е стигнала, кой е отговорен за решенията в НЗОК по съответната процедура," категоричен е д-р Станимир Хасърджиев, основател на Националната пациентска организация.

"Да чухте НЗОК да говори за деца, за пациенти - те говорят за здравноосигурени лица", добави лекарят.

"Това са хора, които не са касички - Здравната каса има отговорност да намери ресурс да се лекуват пациентите. Омръзна ми някой да обяснява как имало едикакво си и накрая детенцето умря", избухна Хасърджиев.

Той напомни, че докато Фондът за лечение на децата в чужбина съществуваше, имаше Обществен съвет и той изкарваше по съответната процедура кой е отговорен - сега нищо не се знае. И добави, че сега НЗОК пак минава в тон как неправителствените организации ѝ пречат, вместо да погледнат колко бюрократично се отнасят към нещата.

Същевременно бившият ръководител на "Пирогов" д-р Спас Спасков защити решението Фондът за лечение на деца в чужбина да мине към НЗОК, защото в Здравната каса имало повече възможности и ресурс да се поемат повече деца. Спасков обаче не пропусна да каже и, че средствата са ограничени и попита какво да се направи, като няма пари. По неофициална информация в момента става въпрос за 161 заявления за помощ за лечение на деца в чужбина.

НЗОК с официална позиция по случая

От НЗОК излязоха с официално изявление след реакциите от възмущение след смъртта на 6-годишната Мими. Ето пълния му текст:

НЗОК се сети да си оправи бюрокрацията с поредно болно дете чак след медийна намеса

Подобен на този с малката Мими случай разказа Нова телевизия – един от явно немалкото такива. Припомняме, че Мими почина от левки...

"Изнасянето на невярна информация води до публичното заклеймяване на една институция, която професионално и стриктно изпълнява законовите си ангажименти към здравноосигурените лица, не е в полза на пациентите. Удовлетворяването на нечии лични амбиции на лица, пряко свързани със схеми за източване на публични средства от бившия Център „Фонд за лечение на деца“ нямат нищо общо с грижата за живота и здравето на болните.

НЗОК поднася своите искрени съболезнования на семейството на починалото дете и отправя апел да се прекрати злоупотребата с мъката на близките.

Заявлението от майката на починалото детенце за заплащането на два лекарствени продукта, неразрешени за употреба на територията на Р България, необходими за лечението на детето й, е подадено на 25 април т.г. в НЗОК. Към заявлението липсва задължителна медицинска документация от страна на Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". НЗОК е изискала липсващите документи.

До 30 май 2019 г., когато Специализираната комисия разглежда случая за втори път, не е постъпила изисканата медицинска документация от лечебното заведение. Комисията констатира, че все още от ИСУЛ няма предоставен протокол от лекарско-контролна комисия на лечебното заведение. Въпреки това, поради кратките нормативни срокове, Комисията предлага на управителя на НЗОК наличната медицинска документация, макар и непълна, да бъде изпратена за становище на двама външни експерти - задължително изискване на Наредба № 2 от 2019 г. Писмата към консултантите са изпратени на 31. май т.г. по куриер и на електронна поща.

Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" е представила последния изискуем медицински документ на 6. юни т.г., като отново не е предоставила информация за цените на двата неразрешени за употреба на територията на Р България медикамента.

Българка е одобрена за трансплантация на бял дроб, животът й зависи от НЗОК

Българка е първата одобрена за трансплантация на бял дроб в Австрия. Писмото с потвърждението на решението на лекарите от виенската бол...

На същия ден – 6 юни т.г., е проведена среща за уточняване на начина на процедиране по подадените заявления за заплащането на двата продукта между Специализираната комисия за разглеждане на заявленията в НЗОК и проф. Добрин Константинов от Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ", и доц. д-р Валерия Калева - от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Постигнати са договорености по всички неясни въпроси по процедурата за отпускане на лекарствените средства, като това е отразено в писмен документ.

На 13 юни т.г. са получени задължителните по процедурата становища от външни консултанти, но към момента лечебното заведение все още не е представило на НЗОК документ за цените на двата продукта. Документът е постъпил в институцията на 18. юни т.г., след като е специално изискан от НЗОК. Управителят на НЗОК още същият ден, 18. юни 2019 г., е издал заповед за одобряване на заплащането на цялата сума в размер на 23 377,40лв., по цени, официално заявени от Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Междувременно от майката на болното дете са поискани около 14 000 лв. от страна на лечебното заведение за заплащане на извършеното вече лечение. Видно от посочените суми, налице е неяснота за несъвпадението в цените, поради което, към настоящия момент, НЗОК е сезирала Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ към Министерството на здравеопазването за цялостна съвместна проверка по случая.

Гореописаната процедура по никакъв начин не е възпрепятствала провеждането на лечението на детето и то е приложено в определените от лечебното заведение срокове и терапевтична схема.

Обръщаме се към родителите, които кандидатстват за лечение в НЗОК, при възникнали проблеми, неясноти и всякакви въпроси, да се обръщат към Националната здравноосигурителна каса:

Отпадат ограниченията за прием и лечение в детската болница в София

Няма да има ограничения при приема и лечението на деца в специализираната педиатрична болница в столицата. Няма да има и лимит за изсле...

Телефоните за връзка с комисиите са : 02/9659 116 и 02/9656 193.

Приемна за гражданите - ул. „Кричим“ № 1, с приемно време всеки работен ден, в интервала от 09.00 ч. до 12.00 ч. и от 14.00 ч. до 15.30 ч.

На сайта на институцията – www.nhif.bg, линк „Услуги за граждани“, подрубрика „Лечение в България и чужбина“ е публикувана информация за документите, които задължително се представят от заявителя при кандидатстване за лечение.

Подрубриката „Лечение в България и чужбина“ може да се намери директно най-горе, над логото на институцията, на заглавната страница на портала.

В подрубриката може да проследите и статуса на Вашето заявление или това на Вашето дете."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 19 юли

Овен През този ден не пренебрегвайте добрите съвети. Това, че се различават от вашето мнение не ги прави автоматично негодни.   Телец Днес...