X
 
 

НЗОК пое задълженията на Фонда за лечение на деца - има нерешен случай от 2015 година

634 0
photo of НЗОК пое задълженията на Фонда за лечение на деца - има нерешен случай от 2015 година
Снимка: БГНЕС
146 са неприключените заявления от бившия Фонд за лечение на деца в чужбина, като сред тях има неразгледан случай от 2015 година, а повечето са от януари 2019 година. 24 са случаите, които очакват произнасяне от Комисията за лечение в чужбина на лица над 18 години. Това обяви д-р Галя Йорданова, която е директор на Дирекция "Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност", предаде БГНЕС.

Д-р Йорданова добави още, че от днес функциите на двете организации се поемат от Националната здравноосигурителна каса и обясни, че статусът на заявленията ще могат да се проследяват в сайта на НЗОК. Тя увери още, че няма да има проблеми за случаите, на които им предстои заминаване в чужбина.

Правителството закрива Фонда за лечение на деца

Правителството прие постановление за закриване на Център „Фонд за лечение на деца“. Документът е в съответствие с изменения...

"Изготвени са типовите договори с външните експерти. Към тях са поканени хабилитирани лица, професори и доценти, които досега са били членове на Обществения съвет. Някои от тях са потвърдили по телефона да участват като представители на тези експертни съвети като външни експерти. Така че няма да има прекъсване, а приемственост, продължаване и донадграждане на това, което се е случило до момента", заяви още д-р Йорданова.

На въпрос на БГНЕС в какъв срок ще бъдат разглеждани заявленията, директорът обясни, че по новите правила това трябва да се случва в рамките на две седмици, но подчерта, че за заварените случаи ще им е необходимо повече време. Д-р Йорданова увери още, че продължават да действат условията и редът, които са били досега. Няма промени и в документите, които трябва да се попълват за кандидатстване.

Тя поясни, че лечението в чужбина продължава освен за страните от ЕС, в Европейското икономическо пространство, Швейцария, всички, с които има сключени спогодби и споразумения, плюс трети страни.

"Има разписани ясни критерии, както и досега. Би трябвало всички тези случаи да имат доказана медицинска ефективност и ефикасност. Случаите, които са започнали лечение ще продължат по реда, по който са започнали. Няма да има никакво прекъсване“, заяви директорът и коментира, че не знае дали ще възникне проблем с доставки на лекарства, които са извън позитивния списък.

Шефът на НЗОК намекна, че хора от Фонда за лечение на деца са в зависимости от чужди фирми

Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев разкри, че Фондът за лечение на деца трябва да плати за лечението на 9-годишния Стефан в Румъния, ко...

Д-р Йорданова не можа да каже каква част от бюджета на Фонда ще премине към НЗОК и поясни, че заявленията продължават да се подават на място в приемната, а от октомври и в Районните каси.

Пламен Таушанов, член на надзорния съвет на НЗОК от квотата на здравноосигурените, разкри, че Фондът е събирал не повече от 100 000 лева дарения. Той разкритикува скриването на информацията от родителите в кои болници, в кои държави и колко е струвало лечението на определена диагноза и поясни, че това се е случило по времето на проф. Владимир Пилософ, което според него е била скрита нарочно и корупционно.

"Дори и самият обществен съвет не е могъл да види повече от една седмица какво става с всички преписки. Бяхме констатирали и с националния консултант проф. Спасов, когато министър Петров, трябваше събота, неделя да включи едно дете, което трябваше да бъде включено в списъка с трансплантация, за да може фондът да го изпрати. Проверихме и се оказа, че това дете изобщо няма цироза, а се принуждава общественият съвет да гласува, защото ако тя не се направи в понеделник то ще умре“, разкри той и добави, че тепърва корупционните практики на Фонда ще излизат наяве.

Той добави още, че от миналата и поминалата година се е засилило изпращането на деца чрез S2, за които не е било взимано становището на националните консултанти, на медицински дружества.

След закриването на Фонда за лечение на деца помощта за болните още се бави

Румънската здравна  каса е отказала лечение за 9-годишния Стефан Радойчев. Детето страда от мускулна дистрофия и първоначалната пр...

"От директора са определяни две лица. Те са казали това дете заминава. Вие тука гласувайте еди-каква си сума, както миналата година 3 деца по 800 000 лева. Давайте бързо S2 за два часа и децата заминават. Това не трябва да се случва", беше категоричен Таушанов и добави, че в последните години се е не е появила нова тенденция от фонд за лечение в чужбина се превърна във фонд за лечение в България като 80% от децата са били лекувани у нас.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...