Десислава Атанасова: Намаляват се надценките на лекарствата

8508
Десислава Атанасова: Намаляват се надценките на лекарствата

Намаляват се надценките за търговец на едро и търговец на дребно с лекарствени продукти, което ще се отрази върху цените на лекарствените продукти. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на пресконференция, предаде „Фокус”.

Намалението е с два процентни пункта и е заложено в предложенията за промени в Наредбата, която определя правилата за ценообразуване и реимбурсиране. Възможни са различни варианти за спестените средства от цените на лекарствените продукти. Един от тях е някои от медицинските изделия да бъдат заплащани от НЗОК.

Без лекарства по НЗОК

Фармацевтите нямат стимул да предлагат лекарства, заплащани от здравната каса, заради неизгодните условия, при които сключват договори ...

Нека първо да видим какъв финансов ресурс ще се освободи и ще вземем решение в полза на пациента, каза министърът.

Десислава Атанасова каза, че се въздържа от прогноза какво ще бъде поевтиняването, но заяви, че са предвидени серия от мерки, за да има сериозно намаление в цените на лекарствените продукти. Тя даде пример, че при договарянето на медикаменти за онкологичните заболявания са постигнати намаления до 80 % и това показва, че и притежателите на разрешения за употреба са готови да дадат отстъпки.

Според министъра отстъпки от цените ще има, но с фирмите, които не предложат отстъпки за лекарства от позитивната листа, също ще бъдат сключвани договори.

Тези, които са в позитивна листа и се заплащат с публични средства, разбира се, че ще се платят, увери Атанасова.

Цените на лекарствата падат

Намаление на цените на лекарствата ще има. Това обяви в Пловдив министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, предаде КРОСС. В м...

Министърът посочи, че няма как с нормативен акт да бъде задължена фирма да присъства на нашия пазар и да предлага отстъпки в цените.

Съгласно промените, включването на нови оригинални медикаменти в Позитивния списък ще става не на три, а на шест месеца.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване