Македонски яд: Самарас е учил от прабаба си, че Самуил е български цар

13689
Македонски яд: Самарас е учил от прабаба си, че Самуил е български цар

Новият гръцки премиер Андонис Самарас е учил от прабаба си за Македония и за Самуил като български цар, пише днес македонският вестник “Дневник”.

Става въпрос за Пенелопе Делта, известна гръцка писателка, автор на детски книжки. Чрез книгите на Делта се поддържала гръцката пропаганда борба за Македония. Книгите й се изучавали в гръцките училища като допълнителна литература. Според македонския историк Далибор Йовановски чрез книгите на Делта гърците от ранна възраст учели, че единствените противници в Македония са им българите.

Георгиевски: Македонците са най-големите фалшификатори на историята

Македонците са най-големите фалшификатори на балканската история и ще си прокълнат майчиното си мляко, че се отказаха от Свети Климент...

В много гръцки училища учениците учат именно по учебници, написани от Делта. Така, в книгата си "По времето на Василий българоубиец" тя пише за "горкия Василий Втори, който се борел срещу българина Самуил", пише изданието.

"Делта имаше силно влияние в Гърция и над Самарас в частност, по време на Студентаа война", заявява Танос Веремис, професор по съвременна история в Атинския университет.

Запитан дали книги на Делта са сред задължителната учебна литература в Гърция, той отговаря: "Книгата "Тайните на мочурището" не е задължителна, особено сега, след като българо-гръцките отношения са добри". Историята в книгата е вдъхновена от войната между Гърция и България в началото на 20 век, допълва професорът.

На интернет страницата на "Музей Бенаки", чийто основател е братът на Пенелопе Делта, може да се прочете информация от нейната биография, която също е фактор за нейната популярност в Гърция. Така например става ясно, че Делта е участвала в две мисии в Източна Македония през 1918 г., имащи за цел да помогнат на бежанците, които били "поробени" от България, завършва "Дневник".

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com