X
 
 

Изпращаме 800 медици в Европа на обучение по донорски програми

1193 3
Изпращаме 800 медици в Европа на обучение по донорски програми
Снимка: БГНЕС
800 български лекари, сестри и друг медицински персонал ще бъдат обучавани в реномирани европейски центрове по донорски програми. Инициативата е на Министерството на здравеопазването и на ИА “Медицински надзор” и е по европейски проект в подкрепа на Програмата за донорство.

„В рамките на 12 милиона лева, колкото е одобрената сума, ще подкрепим системата за здравеопазване с обучение на кадрите и с допълнителни мерки, така че не само да информираме хората, но и да подготвим специалистите си за тази хуманна дейност”, обяснява пред „24 часа“ заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Стартира кампания за насърчаване на донорството

"Една кампания за донорството винаги е навременна. Сами съзнавате колко важен морален акт е то и как може да помага на обществото. В мо...

34 български болнични заведения са донорски бази, като за да изпълняват тези функции специалистите в тях трябва да минат през съответното обучение. “Договаряме и възможност за осигуряване за апаратура и инструменти за трансплантации в рамките и на други иницативи през Европейския социален фонд”, съобщава още Русинова. Част от обучението по европейския проект ще включва и създаването на по-добра организация при извършването на трансплантациите, за да са успешни, обяснява тя.

На 5 ноември здравното министерство стартира и кампания, в подкрепа на донорството- “Да! За живот!”. В момента 1151 българи се нуждаят от донор, а за година са направени 44 трансплантации.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Имаше период, в който искаха да ни задължат всички да сме донори на органи. В държавата на мафията, това означава, че като попаднеш в болница, могат да правят с теб каквото си поискат.
 • ха 1 ха преди 1 месец Профил на трол?
  Хуманна дейност? Органи годни за трансплантация се вземат само от все още живи хора. Този нечист бизнес води до смъртта на стотици хиляди хора, които биват обявени за мъртви за да им се вземат и продадат органите. Трансплантациите са едно от най-големите криминални престъпления на 21-ви век. А продажните медии, които раздухват тази престъпна пропаганда са съучастници в тези престъпления и рано виж още ›› или късно ще отговарят за престъпленията си.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Дано никога не изпаднеш в нужда, за да си дадеш сметка за глупостите които сега бръщолевиш. Съгласен съм, че е престъпници имат възможност да злоупотребяват и има такива случаи, но да обявиш целия свят за престъпен за това, че се търсят добросъвестни варианти да се помогне на нуждаещи се е абсурдно.
  : 3 !