X
 
 

Стартира кампания за насърчаване на донорството

960 0
Стартира кампания за насърчаване на донорството
Снимка: БГНЕС
"Една кампания за донорството винаги е навременна. Сами съзнавате колко важен морален акт е то и как може да помага на обществото. В момент, в който трансплантационната програма на държавата е в застой, една подобна кампания е изключително наболяла и важна, тъй като именно увеличаването на донорството може да увеличи броя на трансплантациите и на спасените животи в страната". Така началникът на Първа клиника по коремна хирургия във ВМА доц. Ивелин Такоров коментира пред NOVA началото на кампанията за насърчаване на донорството.

"Имаме добре подготвени трансплантационни центрове, екипи, листи на чакащите, отговарящи на всички страни на закона. Единственото, което пречи на бурното развитие на трансплантологията, е ниският брой донори на милион население. Тъй като да се осъществи една трансплантация е необходим донор. Ако няма органи, няма трансплантация", допълни той. "Целта на тази кампания е не толкова фактическият човек да декларира желанието си за донорство, защото знаете, че в закона са позволени и двете норми – да се декларира съгласие за донорство или да се откаже категорично. Целта на кампанията е да се говори за този процес", каза още Такоров.

Заради липса на донори: България е на дъното на ЕС по трансплантации

Броят на извършваните трансплантации у нас е многократно по-нисък от този в другите европейски страни, показват данни на здравното мини...

"1 150 е броят на хората, които чакат за трансплантация в последните дни. Това е променлива величина, защото някои от нуждаещите се пациенти не могат да дочакат трансплантация и загиват по време на чакането. При една по-добре развита донорска система има потенциал тези листи да обхванат повече нуждаещи се хора. Бройката, която цитирам е относителна. Това е броят на регистрираните официално в агенцията реципиенти, които потенциално чакат донор", обясни още доцентът.

Actualno.com

Етикети:

Китаец с британски паспорт почина в Банско
Китаец с британски паспорт почина в Банско

Чуждестранен гражданин се е почувствал зле и е починал в хотел в курорта Банско, съобщиха за БГНЕС медицинските власти. Става дума за 55-годишен...