Лекари глобени със 133 000 лв. за половин година

6249
Лекари глобени със 133 000 лв. за половин година

Всеки втори нашенец е навикван от доктори грубияни и хокан от санитарки и медицински сестри, когато попадне в болница. Това показват 66% от случаите, описани в жалбите на пациентите до Агенцията по медицински одит само за първите шест месеца на годината, съобщава в. “Монитор”, цитиран от БЛИЦ.
Хората са недоволни от медицинската помощ и неудовлетворени от отношението към тях и се съмняват, че е допусната грешка в лечението им. Такива оплаквания са посочени в 121 от общо 184-те жалби на пациенти и техните близки, подадени в агенцията от януари до 30 юни, съобщи нейната изпълнителна директорка д-р Светлозара Илиева. Други 12% от болните се жалят от лекарска небрежност, добави тя.

Всеки пети, който се обади в агенцията, твърди, че са му поискали пари за лечение, но не може да докаже това.

Медицинските одитори са глобили лекари за общо 133 200 лева за по-малко от половин година. Оплаквания и молби за съдействие от болни валят и в Националната пациентска организация.

Не минава ден, без да сме получили поне две жалби каза нейният председател д-р Станимир Хасърджиев. Пациентите предпочитат да дадат сигнали до НПО, тъй като нямат пари да плащат хонорари на адвокати, поясни той. За очебийна медицинска грешка, подправени документи и укриване на епикризата на починало дете сигнализира майка от Сливен.

28-годишната Ваня влиза в многопрофилната болница в града за раждане малко преди да настъпи терминът й. Позивите за раждане обаче се забавят, лекарите отказват да направят секцио или да го ускорят с венозни вливания на препарати. Когато на 14-я ден след преносването изваждат детето със секцио, то не проплаква, защото при преносването е погълнало замърсени околоплодни води и дори частици от фекалии. С телцето на семейството са връчени актът за раждане и смъртният акт. Докторите са изключително любезни, но отказват да дадат епикризата на починалото дете.

В документите на родилката пък умишлено са подменени датата на приемане в болницата, а терминът е поправен, за да се избегнекаквато и да било съдебна отговорност Още 30 други случая на пациенти, пострадали от небрежни лекари, е подала неправителствената организация за проверка от институциите.

Редактор: Сияна Любомирова

Лекари в "Пирогов" за пациентка: Лигава бабичка

Поредна жалба за лекарска некомпетентност. Комисия в "Пирогов" ще проверява сигнал за сгрешена диагноза, информира бТВ. 72-годишна ж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване