МОН предвижда профилактични прегледи за 14 000 от общо 90 000 учители у нас

3957
МОН предвижда профилактични прегледи за 14 000 от общо 90 000 учители у нас
Снимка: БГНЕС

Точно 14 000 учители от близо 90-те хиляди у нас ще могат да се възползват от новата програма на Министерството на образованието и науката (МОН) за профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти. Това предвижда въпросната програма, предложена първоначално от екипа на бившия просветен министър Красимир Вълчев, а впоследствие преработена от служебния такъв Николай Денков. Бюджетът й за 2021 г. е 400 000 лева, а ефектът - според някои преподаватели - ще е спорен, пише СЕГА.

180 000 лв. са предвидени за прегледи на 12 000 учители, преболедували COVID-19, които имат поставена диагноза, посочена в направление от личен или лекуващ лекар. Въпросните преподаватели ще имат право на допълнителни профилактични прегледи и консултации извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване. Те ще са свързани с няколко вида заболявания - сърдечно-съдови, стомашно-чревни, чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични, андрологични и кожни заболявания, болести на централната и периферната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния апарат и на очите. Прегледите ще се плащат от образователните институции, а министерството на образованието и науката ще им възстанови до 15 лв. от стойността на направения разход.

Боряна Ботева: Санкциите за профилактичните прегледи няма да имат дисциплиниращ ефект

Новите санкции няма да имат дисциплиниращ ефект. Това смята Боряна Ботева, зам.- председател на Организацията на пациентите с ревматоло...

Директорите на училища, детски градини, центрове за подкрепа на личностното развитие и т.н. трябва да увърдят списък на педагогическите специалисти, желаещи да се включат в тези дейности. Те могат да сключат договор с медицински център за въпросните профилактични прегледи или да определят друг ред за осъществяването им. Заявките им трябва да бъдат изпратени до 15.10.21 г. и адресирани до началника на регионалното управление на образованието (или до спортното и културното министерство - за училищата към тях). До 25-ти октомври те трябва да бъдат обобщени, като учебните заведения ще могат да си възстановят до 15 лв. от стойността на разхода, направен за 1 педагогически специалист, минал през профилактичен преглед.

Въпросната програма бе подготвена първоначално от екипа на бившия министър Красимир Вълчев. Тя обаче не предвиждаше финансиране само за преболедували коронавирус учители, а за произволно избрани 12 000 преподаватели, които освен това щяха да могат да си възстановят 15 лв. от разходите за профилактични прегледи само за 2 вида за заболявания - на млечната жлеза при жените и простатната жлеза при мъжете. "Защо прегледите са само за тези два вида заболявания. Нима учителите не страдат от други?", чудиха се учители. Според тях също така сумата е крайно недостатъчна, за да си направи човек съответния преглед. "За да се докаже онкологично заболяване понякога е нужен скенер, за който 15 лв. до никъде не стигат", казват педагози.

200 000 лв. пък са планирани за рехабилитация на 2000 учители по програмата на Националния осигурителен институт (НОИ). Тук няма промени в двата проекта. Те трябва да имат установена диагноза, записана в направление от личен или лекуващ лекар. Рехабилитацията ще се осигурява за 10 групи заболявания - сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични и андрологични, кожни заболявания, заболявания на централната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния апарат и на периферната нервна система. На всеки включен участник ще се възстановяват до 100 лв. от разходите, направени за доплащане на храна и такса резервация. Важно условие е те да са направени до 30.09.21 г.

За целта трябва да предоставят медицинското направление за необходимостта от рехабилитация, удостоверение за ползване на парична помощ за профилактика и рехабилитация, издадено от съответното териториално поделение на НОИ и разходооправдателен документ за извършен разход за допустими дейности по модула. Тук учителите смятат за обременяващо носенето на всички тези документи, част от които не са при тях, а у НОИ, т.е. ще трябва да се разкарват допълнително, за да си ги набавят.

Болници в София започват профилактични прегледи

В редица от столичните общински многопрофилни болници  се започнат да се провеждат безплатни профилактични прегледи.  Първа ...

"Вече почти няма места в санаториумите на НОИ, всичко е заето още от зимата, как човек да си намери място за лятото, при това само за през трите летни месеца", недоумяват учители, които се съмняват, че програмата е направена за точно определени хора. Масово учителите освен това не знаят за новата програма. "Това, от което имаме нужда, е психологически тренинги, особено в ситуация на пандемия. Всички сме в бърн аут", казват някои преподаватели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com