Представител на частните болници не вижда проблем, че държавни пари отиват при тях

2050
Представител на частните болници не вижда проблем, че държавни пари отиват при тях
Снимка: iStock/Guliver

След като д-р Дечев е казал "а", да стигне до "ю и я". Нека каже коя е болницата, кой е лекарственият препарат, подал ли е сигнал до прокуратурата. Това каза д-р Цветан Диманов, член на УС на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ).

Диманов заяви, че няма идея коя е болницата и кое е лекарството, като добави, че никой в НСЧБ не знае за какво е говорил Дечев.

Демократична България: Д-р Дечев, отворете данните на Здравната каса!

Разходите на НЗОК растат значително през последните години без видим ефект върху качеството на здравеопазването. Управителят на НЗОК д-...

Лекарят изрично посочи пред БНТ, че НЗОК изцяло покрива стойността на следните лекарства за болници - онкопрепарати, кръвосъсирващи препарати и лекарства за вирусен хепатит. Той посочи, че в т.нар. Позитивен списък на лекарствата цената се формира при сравнение с цените в 10 европейски държави, прави се отстъпка от 10% и това е горната граница, при която се продават лекарства по този списък. Някой да намали още 7 пъти цената от това, както казва д-р Дечев, ми се струва невъзможно, заключи Диманов.

Попитан дали трябва частните болници задължително да участват в обществени поръчки - нещо, което по закон сега не е така, Диманов отговори, че частните болници сами си покриват загубите и увери, че нямало частник, който да си купува скъпи лекарства и консумативи. На въпрос обаче защо тогава изобщо влизат държавни пари в частните болници – през НЗОК, чрез клинични пътеки, чрез доплащания, отговорът беше, че имало голямо неразбиране за българското здравеопазване. По Конституция всички фирми са равнопоставени, а НЗОК плаща срещу свършена дейност, каза Диманов. Според него трябва да се повиши финансиране на здравната система, защото то не било достатъчно.

"Същите тези хора прокараха лобистки текстове, в които за една голяма част от болниците - частните - беше забранено на Касата да иска финансови показатели. Тоест, държавните и общинските болници да дават отчети как са похарчили парите си, частните да не дават. Второто нещо, което направиха - извадиха частните болници от задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс. Това доведе до огромни девиации. Примерно - едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лева, а когато се отчита от частна болница, го заплаща на 1050 лв. Разликата е 7 пъти. Защо ви ги казвам тези неща? Защото всеки греши, но разумният човек си вади изводи и не повтаря грешките си. Ние обаче - един път пипаме котлона, втори път, трети път - животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме", каза пред "Дарик радио" в събота, 11 януари, управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com