Демократична България: Д-р Дечев, отворете данните на Здравната каса!

1940
Демократична България: Д-р Дечев, отворете данните на Здравната каса!
Снимка: Actualno.com

Разходите на НЗОК растат значително през последните години без видим ефект върху качеството на здравеопазването. Управителят на НЗОК д-р Дечев заяви в интервю, че касата плаща завишени цени на лекарствата на някои болници, като така ги облагодетелства. За тази и други схеми за източване на касата се говори отдавна, но за първи път получаваме потвърждение от такова ниво. Това се казва в позиция на "Демократична България". 

Това обаче не е достатъчно – за да види обществото пълната картина на злоупотребите в НЗОК, смятат демократите. Според тях "трябва всички данни на касата да бъдат публикувани съгласно изискванията на Закона за достъп до обществена информация".

БСП внася сигнал в прокуратурата за цената на лекарствата

Лекарствата в частните болници са 7 пъти по-скъпи. Ако за едно лекарство в държавна болница Касата плаща по 150 лева, то в частната сто...

От "Демократична България" призоваваме д-р Дечев в оставащия период на мандата си да публикува максимално много данни в отворен, машинно-четим формат, така че да са възможни анализи и проверка на изнесените твърдения.

За да могат да бъдат анализирани данните, от демократите посочват, че "приоритетно" трябва да бъдат отворени данните, които "всички реимбурсирани лекарства с техните кодове, идентификатор на юридическото лице, на което са изплатени средства и изплатената сума, както и месеца на съответните събития. Данните трябва да бъдат с максимално ниво на детайл, а не агрегирани, за да не бъдат скрити важни заключения чрез статистически трикове."

От Демократична България предлагаме на д-р Дечев експертна техническа и юридическа подкрепа, за да постигне тази прозрачност, в случай че срещне съпротива в организацията, която управлява. Според тях НЗОК трябва да бъде много "по-прозрачна" структура, за да може изтичането на средства да спре. Необходим е и "обществен натиск, а такъв е възможен само когато има достатъчно конкретика за разходите."

Повод за позицията на демократите е изказването на д-р Дечев за разлика в цената на едно и също лекарство, за което Касата плаща 150 лева на държавни и общински болници и 1050 лева на частни болници.

ГЕРБ оттегли предложението си за изключения в списъка от лекарства от механизма с отстъпки

ГЕРБ оттегли предложението си в бюджета на НЗОК за 2020 г. за изключения в списъка от лекарства от общия механизъм с отстъпки. Предлож...

Днес членът на НЗОК д-р Андрей Дамянов обясни, че това е станало възможно след поправка, предложена преди години от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, с която се позволява на частните болници да не провеждат търгове за лекарства от т.нар. позитивен списък. Още подробности по казуса можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

В официална позиция обаче от Сдружението на частните болници отрекоха това. Повече за позицията им ще намерите в ТАЗИ СТАТИЯ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com