Служител на "Софиямед": Редовно си караме двойни и тройни дежурства

18030
Служител на "Софиямед": Редовно си караме двойни и тройни дежурства
Снимка: БГНЕС

Карат редовно по двойно и тройно дежурство. Имало е случаи, в които се работи по четири дни поне – от петък до понеделник най-често. Това твърди анонимен служител на „Софиямед”.

Причината – сестрите работят и в други лечебни заведения и си сливат дежурствата, за да могат да отидат и на второто си работно място. Друга причина е ако не си от София и си правиш сметка за пътните разноски. Анонимният служител заявява, че е работил по 36 часа и след това буквално не е можел да седи на стола.

Москов спира парите от НЗОК за "Софиямед", ако има доказателства за нередности

Ако заключението на медицинския одит е такова, че се докаже, че в „Софиямед” не са спазени добрите медицински практики, ще ...

Според шефа на „Софиямед” д-р Йордан Пелев скандалната Емилия Ковачева по изключение била сляла две дежурства. Това било изрично разрешено от съответния ръководител.

Изключено е на трудов договор и на граждански договор да работиш в едно и също лечебно заведение. Стои обаче и въпросът с извънредните часове – не знам в „Софиямед” как е уредено заплащането по този параграф, каза гинекологът д-р Валентина Григорова.

Съгласно информация на "Капитал" "Софиямед" ще вземе възможно най-високия допълнителен бюджет от Здравната каса - близо 3,6 млн. лв., или повече от 10% от очакваното увеличение на парите за всички болници.

Кога трябва майката да поеме грижата за бебето?

Алианс на българските акушерки: Ние не сме заплаха за бебетата

Като акушерки, можем да успокоим жените и да им покажем, че ние не сме заплаха за тях и техните бебета. Това каза в интервю за Радио &b...

Ние работим да не се отделя бебето от майката за дълго време след раждането. Това заяви Ралица Димитрова от сдружение „Родилница”. Ако бебето и майката са заедно, те се адаптират като сърдечен ритъм и кръвно налягане дори, подчерта тя.

Не мога да кажа дали това е така, но ако има някакви усложнения, естествено е бебето да не е при майката. Ако всичко е наред, ние (бел. ред. – Първа АГ болница „Св. София”) първи въведохме практика новороденото да се дава веднага на майката, стига тя да поиска, защото може да поиска да почине след раждането, уточни д-р Григорова.

В Испания практиката е бебето да се дава на майката веднага след раждането – до изписването. Същият е принципът в Канада, като в стаята на майката и бебето може да спи и бащата. 82% от болниците в САЩ също не разделят майката и бебето. В Германия също практиката е да се събират бързо майката и бебето. А в Колумбия разчитат ранното събиране на майка и бебе да помогне при недоносени деца, когато няма кувьоз. Според СЗО бебето трябва да се даде до 30 минути след раждането на майката.

Не намирам, че връзката между мен и моя син е по-лоша заради това, че не е бил на гърдите ми веднага след раждането. Това, разбира се, е мое лично мнение, коментира д-р Григорова.

Българските акушерки: Свръх натоварени сме

Има свръх натоварване на акушерките в България. През 80-те години броят на акушерките в страната е бил около 8 000, а сега е 3000 и сре...

Попитана дали не е мода да се ограничава участието на медицински лица в раждането, Ралица Димитрова заяви, че поне за нея не е. Тя има две деца, като второто е родено вкъщи. При първото раждане се стигнало до пукнати ребра за нея и счупена ключица за сина ѝ. Причината – прийомът на Кюстнер, при който се натиска корема на майката при маточни контракции, за да се подпомага излизането на бебето. Този прийом не се прилага вече в българските болници, каза убедено д-р Григорова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com