Софиямед: Ваксинираните срещу Covid-19 пациенти са рядкост

1666
Софиямед: Ваксинираните срещу Covid-19 пациенти са рядкост
Снимка: УМБАЛ Софиямед

Ваксинираните срещу Covid-19 пациенти, на които им се налага да лежат в болница, са рядкост, като в същото време те развиват много по-малко усложнения и биват изписани много по-бързо. Това показват данни, предоставени от екипа на COVID-19 отделението на УМБАЛ "Софиямед", член на Българска болнична асоциация.

„За месец август в отделението ни по-малко от 10% от пациентите са били ваксинирани. От 1 до 21 септември нито един от приетите за лечение пациенти не е бил ваксиниран. Лечението на тези от тях обаче, които имат завършен ваксинационен курс, беше много по-кратко и с много по-малко усложнения, отколкото при останалите“, обясняват медиците от УМБАЛ „Софиямед“. По думите им част от пациентите, които постъпват при тях за лечение са и такива с поставена само една доза.

Стела Балтова: Здравното министерство организира томбола за ваксинирани

Здравното министерство ще организира томбола за ваксинирани. Новината съобщи пред Нова телевизия служебният министър на туризма Стела Б...

Много е важно именно такива хора да ограничат контактите си до 14 дни след поставянето на втора доза от ваксината, защото едва минимум след този срок те са изградили антитела срещу вируса. Лекарите от COVID-19 отделението на болницата съветват след приключване на ваксинационния курс хората да продължат да спазват противоепидемичните мерки.

Имунната реактивност при всеки човек е индивидуална. Важно е да се уточни все пак, че при имунизираните лица заболяването, включително и COVID-19, протича по-леко, с по-малко усложнения, отколкото при неимунизираните.

„При всички случаи решаващо значение за предотвратяване разпространението на вируса има единствено ваксинацията. Ако всички успеем да се имунизираме и достигнем достатъчен процент, ще живеем по-спокойно“, обясняват още от УМБАЛ "Софиямед".

По данни на болницата през тази вълна са засегнати повече по-млади хора - между 30 и 50-годишни, които са провеждали домашно лечение за 5-7 дни, състоянието им се е влошило и се приемат с по-тежка клинична картина от предишните три вълни.

Късметлия от Лас Вегас грабна 1 млн. долара от лотарията за ваксинирани

Късметлия от Лас Вегас грабна голямата награда от 1 млн. долара в щатската лотария за ваксинирани срещу COVID-19, съобщи Асошиейтед пре...

Лечението при тези пациенти е по-продължително и съответно подобрението настъпва в по-късен етап от хоспитализацията. Обикновено състоянието на пациенти с придружаващи заболявания е съпътствано от усложнения в началото или хода на лечението. Голяма част от новоприетите през тази вълна от пандемията в болницата са и с висок процент на засягане на белия дроб, с бактериална инфекция, с повишени стойности на чернодробните ензими, с влошен захарен диабет, част от пациентите са „отключили“ диабет, вследствие на COVID-19.

Все още степента на засягане от Ковид инфекцията при бебетата и децата е ниска. Това се дължи на имунологичните особености в детската възраст и конкретно на по-динамичното протичане на инфекциозните заболявания по принцип при тях.

По отношение на поставянето на трета бустерна доза лекарите от "Софиямед" обясняват, че решението трябва да дойде след анализ на епидемиолозите, клинистиците, както и въз основа на заболеваемостта. Ако ръстът на заболелите се повиши, това ще означава, че има нужда от поставянето на третата доза.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване