Здравното министерство: Оплаквайте се от системата

10635
Здравното министерство: Оплаквайте се от системата

Министерството на здравеопазването призовава всички български граждани да подават писмени сигнали и жалби за нередности в системата на „Горещата линия“ на ведомството. През последните два дни (1 и 2 октомври) във връзка с излязлата информация за искани дарения от болници, към „Горещата линия” се обърнаха 114 пациенти от различни краища на страната, съобщиха от министерството.

53 от оплакванията са за принуждаване към нерегламентирани плащания в системата на здравеопазването. Сред тях има сигнали за непредвидено дарение за очна операция, за заплащане на сърдечна операция на дете, както и за допълнително заплащане на медицински услуги, които се поемат от Националната здравноосигурителна каса.

Борисов: В бюджет 2013 имаме над 150 млн. лв. повече за здравеопазване

„Правителството полага изключителни усилия в тежката икономическа и финансова ситуация, за да осигури средства за закупуване на н...

От създаването на „Горещата линия” всеки ден десетки българи търсят съдействие и помощ. Всяка една жалба се завежда в деловодството на Министерство на здравеопазването и се разпределя за проверка към компетентните структури на министерството. По всички писмено депозирани сигнали и жалби се извършват проверки от съответните специализирани структури на министерството – дирекции, регионални здравни инспекции, Изпълнителна агенция „Медицински одит” и Изпълнителна агенция по лекарствата. След приключването на всяка проверка на всеки гражданин се предоставя конкретен отговор.

Експертите, работещи на „Горещата линия“, напомнят, че за да се провери всеки отделен случай, е необходимо жалбоподателите да предоставят конкретна информация, която да позволи на проверяващите да извършат проучване на място.

Специализираното звено „Гореща линия“ на Министерството на здравеопазването за въпроси, жалби и сигнали на граждани - онлайн консултации е създадено през декември 2010 г. За времето на неговото действие до края на месец септември 2012 г. на „горещите телефони” (9301152, 9301253 и 9301259) и „горещия имейл” (goreshtalinia@mh.government.bg) на звеното са получени над 15 000 запитвания, сигнали и молби за съдействие, повече от 2500 имейла, от които над 250 жалби. За същия период са получени 212 жалби и сигнали за принуждаване към избор на екип, за предоставяне на дарения, на заплащане за спешна помощ, за нерегламентирано плащане на медицински услуги.

Сред другите най-често срещаните въпроси, сигнали и жалби на граждани на „Горещата линия“ са:

1.Липса на лекарствени продукти за онкологично болни и грубо отношение към тях

В Бюджет 2013 г. ще има повече пари за здраве

В Бюджет 2013 г. ще има повече пари за здраве. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, предаде &b...

2.Причини за повишаване цените на всички видове лекарствени продукти

3.Затруднен достъп до специализирана медицинска помощ – ограничен брой направления

4.Сигнали за корупция при явяване на ТЕЛК

5.Затруднена процедура за явяване пред ТЕЛК – липса на направления, което налага заплащане на прегледи, и забавено издаване на решения на ТЕЛК, определяне на много по-нисък процент и др.

6.Непрофесионално отношение на лекарите и медицинския персонал към пациентите

България ще обучава германски лекари

Тези, за които германските медицински ВУЗ-ове са непристъпни, могат вече да се насочат към българските и румънските. Срещу съответно за...

7.Непредоставяне на информация на пациента относно хода на лечението, предстоящи манипулации, избор на лекарствени продукти, възможни рискове и др.

8.Заплащане на консумативи на строго определени фирми, без възможност за избор

9.Въпроси, свързани с други институции – НАП, НЗОК, НОИ, лечебни заведения

-издаване на европейска здравна карта и правата на здравноосигурените лица в ЕС

-здравни осигуровки

Атанасова: Предложението ми за ДДС при лекарствата е обосновано

Моето предложение стои и пред Министерство на финансите, мисля, че съм го обосновала достатъчно. Това заяви министърът на здравеопаз...

-издаване на болничен лист за временна неработоспособност

-профилактични прегледи

-потребителска такса на инвалиди, бременни и пенсионери

10.Провеждане на балнео-саниториално лечение в специализирани болници по профилактика и рехабилитация

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване