Здравното министерство успокои, че децата на бежанците се ваксинират

5643
Здравното министерство успокои, че децата на бежанците се ваксинират
Снимка: Getty Images/Guliver

От здравното министерство опровергаха твърденията на вирусолози, че страната ни е пред сериозен риск, тъй като децата на бежанците масово не са ваксинирани. Директорът на дирекцията за профилактика на болестите към МЗ д-р Радосвета Филипова обясни пред БНР, че децата на бежанците, които влизат в България, се ваксинират и този процес не е спирал от началото на бежанската вълна.

“Заповедта за имунизиране на всички деца до 15 години, които са навлезли на територията на страната е още от октомври, 2013 година“, посочи тя.

Папата приюти бежанско семейство от Сирия

Папа Франциск приюти в апартамент във Ватикана едно сирийско семейство бежанци от Дамаск, съобщи AFP. Християнското семейство е първот...

Децата се имунизират срещу доста заболявания, които са опасни и могат да се предотвратят с ваксини.

Според д-р Филипова профилът на бежанците от първата вълна през 2013-2014 година досега много се е променил.

“Тогава почти 20% от влизащите бяха деца и всички казваха, че са от Сирия. Дори и да имаха документи, те криеха тези документи. Трудността беше те да бъдат убедени, че ако имат документи за извършени имунизации, трябва да ги покажат, за да бъдат продължени. В Турция има създадена много строга организация и всички се обхващат с ваксини. Сега децата, като общ процент, намаляват, навлизат повече възрастни, предимно млади мъже, на които имунизационния статус е неизвестен и те не са от Сирия. Не мога да кажа, че рискът намалява. Те също крият имунизационния си статус, ако имат такъв“, посочи тя.

Опасност от епидемии сред бежанците няма, каза заяви Филипова.

Само през Средиземно море в Европа са пристигнали 473 000 бежанци

Броят на мигрантите, пристигнали в Европа през Средиземно море, надхвърли от началото на годината 473 000 души. Това съобщи Международн...

“До момента разполагаме с петвалентна ваксина за децата у нас, която обаче ще стигне само до края на годината, затова се търсят още ваксини от Турция“, заяви Филипова.

“Надявам се да има нови количества и те да задоволят нуждите и след нова година, като Министерството на здравеопазването ще обяви нов търг, на който евентуално да се явят отново фармацевтични фирми и дистрибутори“, допълни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване