Борбата на змиите с отровата на жабите сочи ограничение на еволюцията

17580
Борбата на змиите с отровата на жабите сочи ограничение на еволюцията

В хода на еволюцията влечугите четири пъти са се учили да противостоят на въздействието на отровата на жабите – с помощта на едни и същи молекулярни инструменти.

Това откритие е показало, че схватката между отровите и противоотровите сред животните протича на много малък участък, а също дава нагледно доказателство за теорията на конвергентната еволюция. Изследването е публикувано в сп. PNAS.

Получиха безопасна змийска отрова от дрожди

Учените поставиха змийски гени в дрожди и получиха средство срещу тромбове, аналогично на натурална змийска отрова. Експериментът е опи...

Много видове жаби прогонват хищниците с помощта на мощни невротоксини – сърдечни гликозиди: те запушват натриевите канали в мембраните на нервните клетки, което в крайна сметка води до спирането на сърцето.

Николас Кейсуел (Nicholas Casewell) от Ливърпулската школа по тропическа медицина е изяснил как представителите та три вида змии и едно семейство гущери са изработили имунитет към отровата на жабите. Във всички случаи независимо един от друг са мутирали гени, кодиращи натриевия канал – и в резултат са се изменили две аминокиселини, а токсинът е загубил възможността да блокира канала.

След това учените се обърнали към други насекоми, земноводни и бозайници, които са неуязвими към сърдечния гликозид. Във всички случаи изследователите открили едни и същи измествания в работата на канала (макар че наборът от модифицирани аминокиселини във всеки случай е бил по-различен).

Еднообразието на еволюционните решения според Кейсуел е свързано с важната роля на натриевите канали в работата на клетките. "Гените имат изключително малко възможности да мутират, без да нарушат функционалността на натриевите канали. В дадената система еволюцията носи предсказуем характер", отбелязва ученият.

Змии, прилепи и жаби плъзнаха из Пловдив

Змия изпълзя в жилището на мъж, прилепи пък влетяха в дома на репортерка. И двата инцидента са станали в пловдивския кв. "Кючук Париж...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com