Какво ще се случи, ако Южна Америка отново се обедини с Африка

9805
Какво ще се случи, ако Южна Америка отново се обедини с Африка
Снимка: Fama Clamosa / CC BY-SA 4.0

Преди милиони години всички континенти на Земята са били едно цяло и са представлявали суперконтинент – Пангея, който е съществувал в късния палеозой и ранния мезозой преди 335 – 175 милиона години, пише What If.

Както е известно, земята непрекъснато се движи. Но какво ще стане, ако в един момент Южна Америка и Африка се обединят отново? До какво ще доведе това? Ще бъде ли добро или лошо за нашата планета и за нас самите? Могат ли да се появят нови видове животни?

Суперконтинентът Пангея не е бил предопределен да съществува дълго време. Причината е, че твърдата външна обвивка на земната кора, литосферата, е разделена на няколко плочи. Тези плочи плуват върху мантията и се движат.

В резултат на изместването на мантията Пангея се е разцепила. От нейните парчета са се образували няколко по-малки суперконтинента, които в крайна сметка също са се разпаднали. Един от тях е бил Гондвана, част от която са били Африка и Южна Америка. Тази огромна земна маса е била покрита с тропически гори, докато динозаврите все още бродели по земното кълбо.

Ако тези плочи продължат да се движат, тогава има шанс двата континента да се срещнат отново някой ден, някъде след няколкостотин милиона години. Ако доживеем до това време, как ще видим това епично съединение?

Обикновено континентите се движат със скорост от 1,5 см на година. Ако приемем, че Африка и Южна Америка се срещат по средата в южната част на Атлантическия океан, ще са им необходими около 230 милиона години, за да се съединят.

Предвид факта, че мантията под тези континенти е претърпяла много промени, това силно ще разклати плочите им и ще ги тласне една към друга.

Дори и да се движат с приблизително същата скорост като хората – 1,3 м/с, тогава Африка и Южна Америка ще се обединят след около 30 дни. Разбира се, това ще бъде доста нестабилно „пътешествие“, което ще предизвика силни земетресения и на двата континента, а едномесечните земетресения далеч не са забавни.

При този сценарий суперконтинентът автоматично ще стане най-големият в света, 1,5 пъти по-голям от Азия. В този случай Нигерия и Камерун вече ще граничат с Бразилия, Уругвай – с Ангола, а Аржентина – с Южна Африка.

Между двете части на Африка ще се формира напълно нова планинска верига. Това би осигурило естествена граница между страните, което би могло да помогне за отслабване на потенциалното напрежение относно разпределението на земята. За съжаление образуването на такава верига може да отнеме много милиони години. Следователно страните ще трябва да прибягнат до дипломация, за да определят границите.

Само си представете, че в един момент сте в Бразилия. Разбира се, ще изпитате приток на култури. Но от друга страна, ще трябва да изхвърлите голяма част от банските си, тъй като всички крайбрежни зони на страната ще престанат да съществуват, което ще сложи край на плажната култура, която е неразделна част от Бразилия.

В този случай Африка ще се превърне в невероятно важен износител на стоки. Само Южна Америка произвежда и продава огромно количество продукти – от захар до банани, говеждо и царевица. Добавете към това гориво и суровини. Самата Африка изнася текстил и облекло, както и всичко, свързано с петрола. Но нека не забравяме, че поддържа втората по големина минна индустрия в света. С развитието на възобновяемите енергийни източници търсенето на много минерали, като мед и никел, ще се увеличи.

Освен това не бива да забравяме за миграцията на животни. Без планини по пътя си видовете, уникални за всеки континент, може да се разпространят на нови територии. Лагерувайки в горите на Амазонка, можете да пресечете пътя си с африкански слон, хипопотам или петниста хиена, а отваряйки прозореца си в Нигерия, може да видите в градината си ленивец, капибара или дори гигантски мравояд.

Разбира се, ще срещнете и необичайни растения и насекоми. Ако сте любител на природата, този кросоувър може да звучи вълнуващо, но няма да е нищо друго освен лоша новина за местните екосистеми. Новопристигналите видове ще станат хищници, конкуренти и паразити на местните растения и животни. Да не говорим за възможните разпространители на болести. Всичко това ще застраши биоразнообразието.

Ще отнеме много време, преди в граничните региони да се установи ново равновесие. След като нещата се уредят, някои видове може да се кръстосат и да се появят нови животински хибриди. Вече имаме леопони, лигри и бифало. Може да видим повече такива видове, но това ще отнеме хиляди години.

В крайна сметка вече има споделена връзка между двата континента. Връщайки се назад до началото на 1500 г., много от поробените африканци са били насилствено изведени от африканските страни и транспортирани до Южна Америка. Както се е случило тогава, срещата на двата континента ще стимулира културен обмен. О, и да не забравяме езиците. С времето може да се появят нови езици, като смесица от зулуски и испански в Аржентина.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кой е бил най-големият океан в историята на Земята?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно