Вулканите спасили растения и животни през ледниковата епоха

60501
Вулканите спасили растения и животни през ледниковата епоха

Някои растения и животни са оцелели през ледниковата епоха благодарение на топлината от вулкани и вулканични пари.

Учени под ръководството на Керидуен Фрейзър от Австралийския национален университет изследвали десетки хиляди данни за антарктически видове. Резултатите от изследването им са показали, че живеещите край вулкани видове растения и животни са повече от онези, които се срещат далеч от вулканите.

Учени възпроизведоха зараждането на живота

Руски и италиански учени представиха резултати от съвместни изследвания за механизма на зараждането на живота във Вселената на конферен...

"Колкото повече се доближаваме до вулкани, толкова повече видове откриваме, поясниха учените. Това подкрепя хипотезата, че видове са се увеличили и са се разпространили далеч от вулканични райони след последната ледникова епоха."

"Вулканичните пари могат да разтопят огромни ледени пещери под ледниците, отбеляза Фрейзър. Там температурата е била десетки градуси по-висока в сравнение с тази навън. Става въпрос за идеално място за оцеляване на видове през ледниковата епоха.

Можем да научим много неща, докато изследваме влиянието на климатични промени в миналото, за да се справим с днешното климатично затопляне, причинено от човешката дейност."

Макар изследването да фокусира вниманието върху Антарктида, получените резултати могат да допринесат да се разбере как видове са оцелели в други ледникови райони, увериха учените.

15 отрезвяващи цитата за живота

1. Слуховете те осведомяват за неща, които никога не си знаел... за себе си. 2. Понякога устата ти е като цип - докато се усетиш, че е...

Източник: БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com