Защо хората често умират около рождения си ден - отговорът на учените

19835
Защо хората често умират около рождения си ден - отговорът на учените
Снимка: iStock

На 16 октомври 2023 г., ден преди рождения си ден почина актрисата от хитовия сериал "Стъпка по стъпка" Сюзън Самърс. Известно е, че Самърс е страдала от онкологично заболяване. Прави впечатление, че не малко хора умират около датата на рождения си ден. Защо това е така и има ли своето чисто научно обяснение?

Изследване на швейцарски учени с участието на 2,5 млн. души показа изненадващ резултат - рискът от смърт на рождения ден, преди или след него е с 14% по-висок, в сравнение с друг ден. Колкото по-възрастен е човекът, толкова по-голям е рискът. Защо се случва така?

Основни теории

Още: "Върнете се обратно": Преживяванията близо до смъртта са "други измерения на реалността"

Съществуват няколко хипотези, обясняващи феномена. Една от тях любовта към големи и шумни купони. Неумереното количество изпит алкохол и вредна храна се отразяват зле на състоянието на хората, които имат проблем със сърдечно-съдовата система и може да доведе до фатални последици.

Алкохол

Друга причина за смъртта на хората около рождения им ден са нещастните случаи при шофиране след употреба на алкохол или неправилно пресичане. Статистиката в САЩ показва повишена смъртност сред младите на следващия ден след рождения им след навършване на 21 години - възрастта, когато там е разрешена употребата на алкохол.

Снимка: iStock

Още: Има живот след смъртта: Реанимирани пациенти разказват за усещанията си

Стрес и недоволство от собствения живот

Трета причина за високата смъртност е свързана с това, че този ден за мнозина е стрес. Не е тайна, че най-вече възрастните не обичат своя рожден ден. Често те изпитват психологическа криза, свързана с приближаването на старостта. Мнозина са склонни да анализират живота си, който не винаги е толкова успешен, колкото ни се иска да бъде. Тази причина се подкрепя от резултати от изследване, проведено в Унгария през 2015 г. Те показват, че при мъжете от всички възрасти и жените над 60 години рискът от самоубийство е по-висок на рождения ден, отколкото във всеки друг ден от годината.

Снимка: iStock

Още: Рекорд на самоубийствата в САЩ през 2022 г.

Удивително е, че според статистиката дори смъртта, причинена от рак на рождения ден по-вероятна, отколкото в обикновен ден. За неизлечимо болния човек рожденият ден е цел, към която се стреми и постигайки я той може да загуби по-нататъшен смисъл за борба. Подобен феномен се наблюдава и в дните на големи религиозни празници, като Великден и Рождество Христово.

Суеверията убиват

Версията се потвърждава и от още едно необикновено изследване - учените анализирали смъртта на 210 хил. американци от китайски и японски произход и 47 млн. смъртни случая на американци с бял цвят на кожата и стигнали до извода, че пикът на смъртността от сърдечни заболявания сред китайците и японците е на четвърто число от месеца. Причината за това, че в Китай и Япония числото 4 се смята за нещастно. Това още веднъж доказва какво огромно влияние оказва емоционалното и психическо състояние, вярата, културата обичаите и дори суеверията върху здравето на човека.

Физиологични причини

Още: Защо не се празнува 40-тият рожден ден?

Някои учени свързват високата смъртност на рождения ден с физиологични причини. Известно е, че човешкото тяло се подчинява на вътрешни (циркадни) ритми. Освен тях има и биологичен ритъм, чийто период е равен на една година. Това предположение намира своето отражение в редица религиозни вярвания. Според евреите да умреш на рождения си ден е добър знак, свидетелстващ за това, че човекът е имал праведен живот и е разкрил напълно потенциала си. Съвършенството тук се изразява в това, че мисията му е приключила в деня, когато е започнала.

Мистични причини

Освен битовите има и астрологични и мистични причини, които могат да обяснят уязвимостта на човека в този период.

Още: Как да празнувате рождения си ден, за да сбъднете съкровените си мечти и да привлечете късмет?

Снимка: iStock

"Месец преди рождения ден енергетиката на човек отслабва. Слънцето е звездата на жизнената енергия - и в това период завършва кръга си - година. То навлиза в 12 дом, който отговаря за самокритичността, съкровените желания, самотата. И в края вече не остават сили, затова човек често се разболява именно около рождения си ден.", обяснява астрологът Алина Сафронова.

"Около 80% от смъртните случаи наистина се случват преди или веднага след рождения ден. Всеки има свой личен ангел-хранител, който отговаря за безопасността ни. Но две седмици преди и след рождения ни ден той ни напуска и ние сме оставени сами на себе си. Съответно времето без нашия ангел-хранител за мнозина става непредсказуемо, опасно и дори смъртоносно. Затова в този период е много важно да се въздържаме от всякакви рисковани дейности", предупреждава нумерологът  Анастасия Алейн за Открыто.lv.

Как се празнува рожден ден в България и по света? История на празника и интересни традиции

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно