Как се празнува рожден ден в България и по света? История на празника и интересни традиции

7557
Как се празнува рожден ден в България и по света? История на празника и интересни традиции
Снимка: iStock

Днес рождените дни са се превърнали в малки сватби, събиращи приятели и роднини както в дома на рожденика, така и в елитни заведения, във вили, къщи за гости или в хотел. Дори детските рождени дни са свързани обичайно с дълга и скъпа подготовка, специална торта, тематична парти украса, аниматор и фотограф. Помните ли вашите рождени дни в детската градина?

Вероятно сте черпили боза и домашен кекс, а в по-нови времена с торта зайче другарчетата си, наредени на малките масички. Днес отговорът на въпроса как се празнува рожден ден в България е корено различен от отговора само преди 20 и дори по-малко години.

Традициите не са това, което бяха, а скромната почерпка, приготвена от мама и поднесена в детската градина или кутията бонбони в първия учебен час в училище, са заменени от картонени торти с опаковани лакомства, тъй като не може да се внася домашна храна в градината и с пищни партита с приятелчетата и семейството, специални тоалети още по-специална торта, която прилича на изкуство и те е страх да разрежеш и хапнеш, много гости, анимация  или детски център с парти традиции.

Определено е по-скъпо да имаш рожден ден днес, отколкото преди десетилетие. Разбира се, може да пропуснеш суетата и да прекараш рождения ден на детето или собствения си далеч от шума – на някое красиво и спокойно място с шепа хора, но традиционно отговорът как се празнува рожден ден в България е – в заведение със специална украса, много храна, подаръци, балони и торта със свещички, като традицията да се духат свещи произхожда от Германия. Знаем как и кога започна този начин на празнуване на рождените дни, но знаем ли кога възниква традицията да се празнува рожден ден като цяло, как са празнували дедите ни и как се празнува рожден ден по света?

Рождените дни – история на най-личния празник

Рождените дни не са се празнували винаги. Дедите ни не са знаели какво означава този празник и той не е бил популярен и чакан с нетърпение, както сега. Например в Германия през 13 век започват да честват деня, в който всеки е роден като личен празник на рожденика, докато в Русия честването на рождени дни не е било популярно чак до 19 век. Руснаците празнували до онзи момент само имени дни.

Различните народи започват да празнуват рождени дни през различни периоди от развитието си и през различни векове, като изграждат свои традиции, свързани с празнуването на рожден ден, но като цяло се счита, че празнуването на рождения ден е езически обичай. Древният човек е вярвал, че е особено уязвим на рождения си ден, че в този ден злите сили могат да откраднат душата му и именно поради тази причина рожденикът имал нужда от приятелите си и семейството да споделят този негов ден и да го пазят от злите духове с подаръците си, вниманието си и присъствието си.

Пожелания за рожден ден на жена

Поверия, свързани с рождените дни

Освен как се празнува рожден ден в България и каква е историята на празника, вероятно ще ви е любопитно да научите и интересни факти, свързани с празнуването на рождените дни.

  • В Европа битува вярването, че не е добре да празнувате рожден ден по-рано – преди датата, защото така съкращавате живота си. Ако трябва да изместите празника, защото искате да съберете компанията във вила в планината и това може да се случи само през уикенда, поради задълженията и работата им през седмицата, то изберете уикенда, който е след датата, на която сте родени, а не по-ранния, дори да е само ден преди празника.
  • Рождениците в Индия не близват сол и не сервират на гостите си нищо солено, защото там се счита, че солта на празничната трапеза носи нещастие.
  • За лошо поверие се счита в определени страни, ако сключиш брак в деня, в който си роден. Това обаче е лесно да бъде избегнато, ако вярвате в поверието – все пак всеки сам определя дата за сватбата си.
  • В Дания родителите слагат на прозореца на дома си знаме, когато в него има малък рожденик, за да споделят радостта си с всички и да обявят на всички случайни минувачи, че днес в дома им се празнува рожден ден. Внимавайте обаче – това не е покана да се присъедините, просто се хвалят.

Най-оригиналните пожелания за рожден ден

Как празнуват рождените дни по света? Интересни традиции

Свят широк и шарен. Различните народи празнуват по различен начин рождените си дни. Някои от страните имат интересни традиции за рождените дни.

  • В Япония на 61-я рожден ден рожденикът трябва да носи червена шапка и червена жилетка, които символизират завръщането му в детството, тъй като се счита, че на 61 години, започва второто детство на човек. И не са далеч от истината – остарявайки обикновено се вдетиняваме.
  • Някои народи, които вярват, че дългите уши означават дълъг живот, имат интересната традиция да честитят рождения ден с дърпане на ушите. Тук понякога го правим за имен ден, но представете си само за миг 200 гости и 200 издърпвания на ушите ви… Добре, че сме в България , а не в тези страни.
  • Храната на празничната масата също е различна в различните страни. В Китай например наред с тортата задължително се поднася на гостите… фиде.
  • В Латинска Америка отбелязват най-тържествено от всички рождени дни 15-тият на девойките. Той е моментът за първия валс на дамата – първо с нейния баща, а след това и с момчетата.
  • В Холандия най- ярко се отбелязват определени рождени дни – навършването на 5, 10, 15, 20, и 21 години, известни като години на короната.
  • Мюсюлманките обикновено са лишени от правото да честват рождения си ден. 
  • В Ирландия, Англия и някои други страни имат традиция да хвърлят рожденика във въздуха за празника му, като подхвърлянията са толкова пъти, колкото години е навършил.
  • В Северна Африка са най-неоправдани, тъй като празнуват рожден ден само 2 пъти в живота си – когато се родят, макар да не помнят този свой първи рожден ден, и когато навършат 52 години. Защо точно 52? Защото това е възрастта на пророка Мохамед.

В България всеки се стреми да отбележи пищно и щедро рождените дни особено на децата си, правейки ги щастливи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот на една домакиня

Възможно ли е наистина да отслабнете в парна баня и как да го направите

Сода за хляб за лечение на ревматизъм и артрит: Ето какво съветват специалистите

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Домашният ви любимец се промъква в леглото ви: Ето какво са открили изследователи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно