Радослава Стоянова: Учителството е професия за смели хора

14679
Радослава Стоянова: Учителството е професия за смели хора
Снимка: личен архив

Г-жа Радослава Стоянова е учител по немски език в СУ "Васил Левски"в Севлиево. Тя е дипломиран учител, завършил образованието си във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“. Г-жа Стоянова е един от петимата учители-посланици на кампанията „LEHREN IST COOL!“ (Да преподаваш е яко). Кампанията на Гьоте -институт България започна в началото на учебната и академичната 2019/2020 година. Нейната цел е да създаде креативна връзка между уценици и учители, а основната задача - да насърчи младите хора, които учат немски език, да помислят за възможността да изберат професията на учител по немски език в България. За да мотивира младите да превърнат учителската професия в свое бъдеще, кампанията показва положителните страни на този избор. Научете още за кампанията на http://www.goethe.de/sofia/lehrenistcool

Ето разговора с г-жа Радослава Стоянова

Какво Ви носи изучаването и владеенето на немски език?

 Интересът ми към немския език се зароди, когато бях в 7 клас. И то от учителката ми по немски език в основното училище. Не си спомням защо съм избрала да уча немски език в училище, не си спомням на какъв принцип са били сформирани групите по чужд език, но си спомням, че нямах колебания къде ще кандидатствам и какъв език ще уча след това. Изучаването на немски език е изучаване на историята, културата, начина на живот на страните, в които този език е официален, както и на манталитета, традициите на народите в тези страни. Владеенето на немски ми дава възможност да чета немска литература в оригинал, да общувам, да пътувам, а това са неща, без които не мога да съществувам.

Защо избрахте да бъдете учител по немски език? 

След дипломирането ми във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ нямах ясна представа какво искам точно, но на този етап от живота ми се налагаше да започна работа възможно най-бързо и учителстването ми започна случайно. Знаех, че искам да работя с немски език. Имам висше образование и по специалността „Български език и литература“, но нямах колебание да се насоча към немския език и само към него. Решението бе породено от усет, от вътрешно усещане, че е правилно.

Какви са съвременните предизвикателства пред учителската професия?

Съвременният учител е изправен пред предизвикателства, но такива има във всяка професия. Още от Възраждането насам учителите се справят благодарение на безконечна мотивация и работохолизъм. Изискванията към учителите нарастват в постоянно променящата се съвременност. Част от предизвикателствата включват ученици с проблеми в обучението или дисциплината, понякога освен „трудни“ ученици има и „трудни“ родители. Също така работят, общуват и разрешават конфликти ефективно с колегите и администрацията на училището, както и с инспекторати по образованието. От учителите се очаква да бъдат проводник на знание чрез преподаването на учебните предмети. Ролята на учителя днес не е само да образова, но и да управлява класната стая, да посредничи при конфликти, да изгражда екип от ученици и родителите им.

Защо да преподаваш немски език е яко?

Когато владееш немски език е яко да предаваш знанията си на другите. Яко е да „заразяваш“ учениците си с желание да разберат непознат текст, да заговорят на немски, да се интересуват за повече информация, ако си успял да ги провокираш с нещо креативно, с нещо нестандартно, може да е една немска песен, например.

Как общувате с Вашите ученици?

С моите ученици отдавна напуснахме схемата „Учебник-тетрадка“ в часовете по немски език. Общуването ми с тях е малко „щуро“ в положителния смисъл на думата. Съвременните средства предлагат възможност за виртуални разходки из страните, в който немския език е говорим, онлайн проекти, свързване в мрежа, комуникация, създаване на групи за споделяне в социалните мрежи. На една от паралелките с интензивно изучаване на немски освен преподавател съм и класен ръководител. Как общувам с учениците си?... На немски език.

Какво е да си посланик на Гьоте-институт в тази кампания?

Гьоте-институт е много важен фактор за поощряване на обучението по немски език в България, както и незаменим партньор на учителите-германисти. Аз лично дължа много на Гьоте-институт. След всяко обучение, след всеки семинар се връщам в клас, нахъсена веднага да изпробвам наученото. На нас, учителите, ни се предлагат възможности за общуване с колеги, не само от България. Чрез стипендиите за учители имаме възможност да се срещнем и да обменим добри практики, изпитани методи с колеги от други страни, както и да си сверим часовника, но и да покажем и нашия опит в обучението по немски език. Последното дава самочувствие. Възможността да съм посланик на Гьоте-институт в тази кампания е малка благодарност за това, което се прави за нас. Чрез кампанията мога да се свържа с бъдещи колеги, с колеги с по-малък опит в преподаването и да бъда полезна. Да си посланик на Гьоте-институт е яко!

Ако можете да върнете времето назад, бихте ли избрали друга професия?

Не съм се замисляла върху това. Харесва ми общуването с младите хора, с децата, така не остарявам.

Как бихте мотивирали децата да изберат да станат учители по немски език в България?

За мен учителят е лицето, което изгражда всички останали личности и професии. Той е като част от семейството. В повечето случаи е и майка, и баща, и много често дори прекарва повече време с децата от техните родители. Учителството е приключение и предизвикателство. Това е професия за смели хора.

 Кой е Вашият най-хубав момент като учител по немски?

Имам много такива хубави моменти, не мога да определя кой е най-хубав. Може би признанието от хора с майчин език немски, за способностите, знанията и уменията на учениците. В такъв момент през главата ми минава „Успях!“ 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю